Мартенски базар заработи в центъра на Русе. В 34 павилиона се предлагат мартеници, като четири от къщичките са предоставени на сдружения за осъществяване на различни благотворителни кампании.

Това съобщи заместник-кметът по икономика и международно сътрудничество на Русе Златомира Стефанова. Сред продавачите на базара е Ганка Василева. Жената повече от 20 години изработва ръчно мартеници. Използва най-различни материали - коприна, вълна, памук. 

Започна продажбата на първите мартеници

По думите ѝ традиционно се търсят "Пижо и Пенда". "Изработваме тази мартеница в различни варианти. Вълнените мартеници също ги харесват много. За децата най-често се купуват мартенички с анимационни герои от "Пес патрул", понита еднорози, Елза и Анна", обяснява за БТА Василева.

Според нея почти няма промяна в цената на мартениците от миналата година. При някои видове тя се е повишила с около 20 стотинки. Мартениците, които се предлагат основно в нейния павилион, са на цена от лев до 4 лева. 

Жената обяснява, че изработването на мартеници й доставя удоволствие. Иска се спокойствие и сръчност. С усмивка отправя и призив към жените, които имат повече свободно време. 

"Пожелавам им, докато стоят пред телевизорите и гледат сериали, да започнат да плетат и мартеници, за да си уплътняват времето. Много е приятно", смее се Василева. 
Мартенският базар ще работи в Русе до 3 март тази година.
Мартин Пенев, БТА