/ Агенция „Митници“
22 840 кг прах за пране задържаха митническите инспектори в района на ГКПП "Дунав мост"-Русе. Стоката, превозвана с товарен автомобил в посока изход от страната, е спряна поради съмнения, че нарушава права на търговска марка, съобщиха от Агенция "Митници".

На 17 януари е спрян за проверка товарен автомобил с турски регистрационни номера, пътуващ от Турция за Румъния. Водачът с турско гражданство предоставя на митническите служители документи, според които превозва прах за пране.

Иззеха близо 53 000 „маркови“ шампоана на ГКПП „Дунав мост“ при Русе (СНИМКА)

При извършената проверка на товарния автомобил митническите служители установяват 26 палета със 104 опаковки по 8 кг и 1 палет с 84 опаковки по 10 кг - 2788 опаковки или 22 840 кг прах за пране.

Всичките опаковки са с известна търговска марка, надписи на турски език и хартиени лепенки с надписи на румънски език. В нито един от представените от водача документи не фигурира описание на търговската марка, което е породило у митническите служители съмнения за нарушаване на права върху интелектуалната.

Перилните препарати са задържани, а за случая е уведомен притежателят на търговската марка.  В хода на проверката на същото превозно средство митническите служители откриват 1800 къса - 90 кутии  цигари в метален сандък от лявата страна на ремаркето зад пластмасови туби.

Откритите акцизни стоки са иззети, като за нарушението на водача е съставен акт за установяване на административно нарушение.