/ Агенция „Митници“
От началото на годината до момента митническите служители на "Капитан Андреево" са задържали над 700 000 артикула, по-голяма част от които текстилни изделия, обувки и парфюми със знаци на регистрирани търговски марки, съобщиха от Агенция "Митници".

През декември при три проверки на товарни автомобили, влизащи в страната от Турция са открити 115 509 артикула с логата на световноизвестни марки. Стоките са иззети поради съмнения, че са нарушени права върху интелектуалната собственост.

Откриха над 27 000 фалшиви маркови стоки в камион

При един от случаите на 15 декември на пункта пристига товарен автомобил с полска регистрация. Шофьорът - украински гражданин, представя пред митническите служители редовни документи за превозваната групажна стока от Турция за Полша.

Камионът е селектиран за щателна митническа проверка, при която митническите служители установяват, че в 119 колета се съдържат стоки, които носят емблеми на световни търговски марки.

Открити са 82 560 чифта чорапи, 7660 текстилни изделия, по-голяма част от тях блузи и спортни комплекти, както и 1218 чифта обувки и 2027 чанти, портмонета и колани.

Ден преди това на 14 декември в друг товарен автомобил с турска регистрация са открити 13 628 текстилни изделия, по-голяма част от които тениски, мъжки боксерки и хавлиени кърпи с логата на над 10 марки. Камионът, управляван от турски гражданин е превозвал стоката от Турция за Нидерландия.

Третият случай е от 11 декември, когато в страната от Турция влиза влекач с полуремарке с турска регистрация. Водачът- турски гражданин, представя митнически документи за превоз на групажна стока за Белгия.

При извършената щателна митническа проверка в товарното помещение са открити 232 колета с 7239 текстилни изделия, 386 чифта обувки и 791 чанти, портмонета и колани, всички с логата на регистрирани търговски марки.

В изпълнение на Европейския регламент 608/2013 относно защитата на правата върху интелектуалната собственост стоките са задържани и за случаите ще бъдат уведомени притежателите на търговските марки.