/ Художествена галерия-Русе
От 18;00 часа в Художествена галерия-Русе ще бъде открита изложба под надслов „Изкуство от центъра". Тя е резултат от кураторския проект на директора на галерията в Габрово, Евгени Недев, който ще представи експозицията.

Стартира онлайн конкурс за видеоклип на тема „Имам бизнес идея!“

През 2013 г. ХГ„Христо Цокев" започва реализация на проект "Изкуство от центъра", представляващ организирането на пътуваща изложба на художници от Габровска област. Участници в проекта са 30 автори от различни възрастови групи, използващи различни техники в живописта.

Подборът на художниците е извършен след направени консултации с преподавители от Факултета по изоразително изкуство при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" и членове на СБХ - Габрово.

"Как направихме Екомузея" разказват в изложба специалисти

Галерията е предоставила на всеки художник по две грундирани платна с размер 50/60 см, като на всеки участник е дадена възможност да избира сам стил и техника, най-близка до натюрела му.

Размерът на платната не е избран случайно. През 2012 г. се навършиха 50 години от създаването на ХГ„Христо Цокев", а 60 са картините участващи в изложбата. Колекцията е гостувала в по-големите галерии в България и Румъния, както и в Българския културен институт в Будапеща. Експозицията ще продължи до 30 април.