И Русе домакин на Европейски дни на птиците
И Русе домакин на Европейски дни на птиците / снимка:БДЗП

За поредна година Българско дружество за защита на птиците е координатор за България на инициативата Европейски дни на птиците. Акцията се провежда ежегодно от 1993г. и обикновено се насрочва за първата събота и неделя на октомври (за 2011г. това са 1-ви и 2-ри октомври). Организира се от европейски национални организации, партньори на БърдЛайф Интернешънъл. Тази година акцентът е поставен върху мигриращите птици и заплахите, свързани с тях.

Целта е да се повиши вниманието на обществеността към спешната необходимост от защита на мигриращите птици и техните прелетни пътища. БДЗП организира събития, посветени на световно защитени мигриращи птици, които се срещат у нас (червеногуша гъска, къдроглав пеликан, белоока потапница, тръноопашата потапница, малък корморан, египетски лешояд, ловен сокол, царски орел).

В редица градове и села от страната ще се проведат образователни дейности, наблюдение и преброяване на птици, игри и забавления за най-малките. Основната задача на Европейските дни на птиците е преброяването на колкото е възможно повече птици, обобщаване на данните в национално-координативни центрове и обединяването им в Международната база данни, с което се допринася за по-доброто опознаване на птиците и тяхното състояние.

Сред градовете-домакини на събитието е и Русе. На 3 октомври от 10 до 12 часа в Комплекса за социални услуги за деца и семейства в Русе ще има  презентация, прожекция на филм и художнически уъркшоп. От 18 до 21 ч. в галерия „Приятели” ще има хепънинг с осветление и видеопрожекция на открито на тема „Миграция на птиците”, както и екзотични еко-коктейли, композирани от доброволци-членове на БДЗП.