Художествената галерия вече има информационен киоск
Художествената галерия вече има информационен киоск / снимка:РХГ Русе

Художествена галерия – Русе вече разполага с интерактивно мултимедийно приложение за експозиционни и образователни дейности. Проектът е осъществен с частично финансиране от Министерство на културата по програма с тема „Подготовка на временни експозиции и образователни програми“.

За приложението се използва киоск, разположен във фоайето на галерията, който посреща посетителите при влизането им в изложбената зала. Сензорното устройство е изработено специално от KIOSKY. То е тип "катедра", разполага с мощен хардуер и 42'' дисплей с HD резолюция, с много добри характеристики и стабилен стоманен корпус. Идейният проект е осъществен от директора и уредниците на галерията, съвместно с инж. Петър Атанасов, който е автор на графичния дизайн и разработката на софтуера. Инж. Петър Атанасов вече има реализирани проекти за сензорни информационни киоски във Варненския археологически музей, Националния археологически институт с музей при БАН – София, Аладжа манастир и др.

Интерактивната система в Русенската галерия включва обща информация за историята на институцията, отделните фондове, колекции, постоянни и временни експозиции. Предлага се и и тематична информация (текст, снимки, изображения, видео) както за авторите и експонатите в залите, така и за художниците и произведенията, които не са изложени, а се съхраняват във фондохранилищата на галерията.  Потребителят има възможност да гледа също и кратки видеа с образователно съдържание. Системата дава възможност за избор между два езика – български и английски.

Приложението е създадено с цел удовлетворяване нуждата от информираност на публиката чрез съвременни интерактивни средства. Системата вече функционира, но се очаква да заработи с пълен капацитет до края на месец януари 2017  г.