/ Екомузей-Русе
Екомузеят в Русе получи като дарение нов екземпляр - брадата агама, съобщиха от културната институция.

Животното е предоставено от Радослав Радков от град Кубрат, който го отглеждал като домашен любимец, но поради липса на достатъчно пространство в дома си не може да продължи да се грижи за него.

Агамата е на две години и носи името Мишо. Животното идва със собствения си терариум. Той е снабден с инфрачервена светлина и UV-лампа, които са необходими за поддържането на жизнения статус на екземпляра на ниво и имитират условия, близки до естествените за него.

Решиха къде ще бъде новата скейт площадка в Русе

Интериорът на терариума е от природни материали, обособени в него са местата за пиене на вода, хранене и къпане на агамата. Менюто на животното ще включва основно растителна храна.

Специалистите на Екомузея изучават условията на живот и навиците на новия обитател, за да се запазят такива, каквито са били до този момент, което ще съдейства за по-бързата и лесна адаптация в музея.

Брадата агама е вид брадат дракон - гущер, обитаващ разнообразни пустинни и полупустинни територии в Австралия. Видът е много популярен за отглеждане като домашен любимец и се среща в множество зоопаркове.

Възрастните екземпляри от вида обикновено израстват до около 60 см на дължина, като повече от половината от дължината им заема опашката. Те варират в широки граници - кафяви, сиви, червеникаво-кафяви, червени, жълти, бели, оранжеви, зелени.

Способни са да променят в известна степен нюанса на цвета си, което им е от полза при регулирането на телесната температура. Демонстрират превъзходство над други организми чрез характерно клатене на главата.

Екомузеят разполага вече с две агами. "Пространствата и ресурсите на културния институт обаче са ограничени и хората трябва да избират внимателно домашните си любимци, за да не се налага да се разделят с тях", обясняват от музея.
БТА