„Дунав 8806“ не можа да се справи с „Нефтохимик 2010“
„Дунав 8806“ не можа да се справи с „Нефтохимик 2010“ / БК Дунав 8806

Баскетболистките на Дунав 8806 загубиха с 77:81 домакинския мач срещу Нефтохимик 2010, който се игра снощи в зала Дунав. Стартовият състав на Георги Божков беше: Зорница Костова, Кристина Сантяго, Аманда Джонсън, Мерике Андерсон и Цветомира Шаренкапова. Изборът на Петко Маринов за стартовата петица бургазлийки бе Мария Желязкова, Ашли Гейл, Анета Митева, Тани Робинсън и Олга Дубровина.
Мерике Андерсон и Кристина Сантяго оформиха първите 5 точки, с които отборът на домакините поведе. Стигна се до разлика от 7 точки към средата на първата част в полза на дунавки, които се бореха за всяка топка и показаха уверена игра. Състезателките на Петко Маринов не се отказаха и успяха да наваксат и дори да изравнят малко преди края на първата десятка, но все пак първата част завърши 22:17 в полза на „сините феи“. Втората част вървеше оспорвано, но домакините имаха преднина с около 4 точки през цялото време, като преди почивката увеличиха преднината си на 6 точки (38:32).

След почивката момичетата на старши-треньора Георги Божков продължиха убедително да водят в резултата и в средата на третата част се откъснаха с 10 точки напред. Бургазлийки стопиха аванса им до 6 точки (57:51). Последната десятка донесе обрат в мача, като натрупаната умора при дунавки започна да си казва думата.  „Нефтохимик 2010“ постепено успяха да стопят преднината на домакините, които започнаха да правят повече грешки в подкошието и стреляха неточно. Резултатът беше изравнен при оставащите 06.30 минути до края на мача. Гостите направиха серия от 6 точки и съответно поведоха на „Дунав 8806“ с 4 точки. „Сините феи“ намалиха разликата на 1 точка, но с началото на последната минута се наредиха грешките. Аманда Джонсън пропусна да отбележи от наказателната линия. Олга Дубровина, която беше фаулирана от тройката, реализира и трите хвърляния. Пасива на дунавки беше върнат до 2 точки от Мерике Андерсон, но след това тя пропусна важен кош от тройката. В последните секунди на мача Анна Соколан вкара 4 наказателни удара и гостите спечелиха двубоя.
Кристина Сантяго беше най-резултатна за „Дунав 8806“ с 26 точки. Мерике Андерсон отбеляза 20 точки, а 12 добави в актива си Зорница Костова.
За „Нефтохимик 2010“ Ашли Гейл направи „дабъл дабъл“ с 28 точки и 10 борби. Олга Дубровина записа 15 точки, а Тани Робинсън - 14.
В следващия кръг русенки гостуват на „Левски“, а бургазлийки приемат отбора на „Монтана 2003“.

Умората в отбора, както и само едната тройка, реализирана в срещата от дунавки, позволиха на бургазлийки да вземат мача. При 8 опита от тройката дунавки имаха своя шанс, но късметът не беше на тяхна страна.
След срещата Георги Божков заяви: „Мачът много ми хареса, резултатът беше много близък през цялото време, имаше всичко – бърза игра, единоборства. За съжаление не успяхме да се справим с Ашли Гейл и не успяхме да я опазим. В края на мача пропуснахме да отбележим
важни точки. Поздравявам „Нефтохимик“ за победата.“

Петко Маринов добави: „Отборите ни са равностойни и смятам, че се възползвахме по най-добрия начин от умората на Дунав. Тактически не съм доволен от своя отбор, но все пак това беше важна стратегическа среща.“ На въпрос дали лидерът в женското първенство вече е ясен, треньорът на бургазлийки каза: „Когато работиш с жени, нищо не е ясно. Всичко може да се очаква. Има още много срещи. За мен е важно, че добиваме синхрон в играта и Гейл вече се вписва чудесно в отбора.“
За съдийството Божков каза, че въпреки, че съдиите са били най-слабите на терена, те не са решили мача.