Дневник с рисунки и картини, пълни с музика редят в галерията
Дневник с рисунки и картини, пълни с музика редят в галерията / РХГ

Русенската  художествена галерия ще открие две изложби в неделя от 17.00 часа : на Мари-Пол Поспишил – „Дневници” (рисунка) и на  Матей Матеев – „Музика” (живопис). Те са организирани в рамките на Петдесетото – юбилейно издание на Международния фестивал „Мартенски музикални дни”.

Мари-Пол Поспишил завършва Сорбоната, членка е на „Асоциацията на художниците от Бастилията”. Нейни произведения са застъпени в частни колекции във Франция, Швеция, Чехия, България и Канада. Като директорка на един от най-големите Медицинско-педагогически институти във Франция – Ла Габриел, Мари-Пол разработва метода си „Арттерапията като средство за подобрение на психологичното състояние на болните деца”. Когато пристига в София, като съпруга на директора на Чешкия Център - Михал Поспишил, художничката започва да си води дневник -  но не обикновен, а рисуван. Именно този дневник галерията представя на публиката си.

Поет, философ и художник, Матей Матеев живописва света като притча, която той познава, интерпретира, а понякога и създава. Матей Матеев е роден в Кюстендил, през 1975 г. завършва Националната художествена академия. Има осъществени над 30 самостоятелни изложби, носител е на множество награди, сред които приза „Сребърно Възраждане" за цялостен принос в изобразителното изкуство.