/ iStock/Getty Images
Проведе се двустранна среща в Русе между министъра на транспорта и инфраструктурата на Румъния и министрите Николай Събев и Гроздан Караджов.

Събев: Ще създадем условия хората от Северна Македония да пътуват бързо до наши курорти

На брифинг пред медиите стана ясно, че основната точка е била плановете на правителството да изгради четири моста по поречието на река Дунав към Румъния.

Втората тема е била обсъждане на програмата, която включва превръщането на рела Дунав в постоянен плавателен път. "Вървим напред по повод политиката на правителството да облекчи прехода и да ускорим движението на пътници и товари през граничните ни преходи", каза министърът на транспорта Събев.

"Договорихме се, че този меморандум, който е подписан през 2019 година между двете правителства трябва да бъде оживен", подчерта той и обясни, че в него трябва да се изследват петте точки, където би могло да има мостове, които свързват Румъния и България.

"Ние сме убедени, че след по-интензивна работа ще имаме и първите по-добри резултати. Ще започнат и интензивни проучвания за мостове и ще имаме поставяне на условието Дунав да бъде използвана през цялата година", обясни той.

Николай Събев: Трета железница с Гърция не е планирана

"По отношение на трансграничния преход, който касае русенци и хората от Гюргево, потвърдихме работата на българо-румънската смесена комисия, че не е късно до юни да се пусне фериботна линия. Тя ще има капацитет да може да разтовари тежкия трафик, който се наблюдава през летните месеци на Дунав мост", допълни Събев.



Той обясни, че по отношение на процедурата по преминаването през ГКПП "Дунав мост" - през март ще бъде подписан регламент между министерствата на транспорта на Румъния и България как да бъде уреден режима на преминаване на всички транспортни средства и пътници.

"Ще направим, така че да няма спрели товарни презовни средства на самия мост, което създава напрежение. Това са добрите новини", беше категоричен той.

Министър Караджов: Започваме реална работа по тунела под Шипка

Министър Караджов съобщи, че сега се прави техническо проектиране на основен ремонт на Дунав мост от българска страна. Българското обследване е показало лоши резултати на съоръжението, включително начало на оголване на конструктивни елементи. Очаква се проектирането да приключи през май.

Той обясни, че относно плановете за магистралата Русе-Велико Търново от януари миналата година са отворени офертите, към днешна дата все още няма яснота коя е стартовата точка на тази магистрала, тък като това зависи от плана НАТУРА както в румънска страна, така и в българска.