Бетонни плочи падат от музикалното училище
Бетонни плочи падат от музикалното училище / netinfo
Паднал е част от корниза на училището по изкуствата в центъра на Русе. Инцидентът е станал рано сутринта, което е предотвратило нещастни случаи. Сградата е държавна собственост и е построена през 1956 година. От 92г. в нея е настанено музикалното училище, което е на издръжка на министерството на културата, от тогава ремонти не са правени.

Бетонните плочите, които тежат повече от 5 кг. са паднали около 3 часа през ноща, съобщиха от училището. Сградата не е от потенциално опасните в Русе, но теч на покрива е разушил конструкцията на корниза. Подобен инцидент се е случил преди два месеца, когато в двора на училището е паднала част от облицовката.

Многократно е търсено съдействие от управата на учебното заведение за отпускане на средства от министерството на културата, изготвен е проект и по програма ”Красива България”. До сега пари не са отпускани, каза директорът на гимназията Мария Дуканова.

Областния управител Мария Динова е сформирала комисия, която да направи цялостно обследване на сградата. Алпинисти от гражданска защита със съдействието на пожарната оглеждат пораженията по корниза, едва след това ще се реши дали да се премахнат загражденията. За безопасността на учениците е изграден специален коридор, който да ги отвежда извън сградата. Учебните заниятия няма да бъдат прекратени.

От една седмица общината в Русе прави опис на опасните сгради. Вчера кметът Божидар Йотов съобщи, че към вече подготвеният списък ще бъдат добавени и постройките с опасни фасади. В бюджета за тази година има заделени 50 хил.лв. за укрепване на сданията. Те обаче са крайно недостатъчни и ще се търси финасова помощ от фонда за бедствия и аварии.