27-ят поход „По пътя на четата на Таньо войвода” започна от тутраканското село Пожарево
27-ят поход „По пътя на четата на Таньо войвода” започна от тутраканското село Пожарево / bnt.bg
27-ят поход „По пътя на четата на Таньо войвода” започна от тутраканското село Пожарево
53927
27-ят поход „По пътя на четата на Таньо войвода” започна от тутраканското село Пожарево
  • 27-ят поход „По пътя на четата на Таньо войвода” започна от тутраканското село Пожарево

27-ят поход „По пътя на четата на Таньо войвода" започна днес от тутраканското село Пожарево с възстановка на слизането на дунавския бряг и клетвата на четниците. Преди това бяха поднесени цветя пред плочата на Таньо Стоянов, паметника на Панайот Хитов и други герои, свързали съдбата си с Освобождението на Тутраканския край.

В похода тази година участват 500 ученици от 11 училища, като в съпътстващите прояви се очаква да се присъденият 30 000 души от Силистра, Тутракан, Исперих, Попово и с. Априлово. Всяка вечер до 2 юни ще се провеждат прегледи на маршовата и патриотична песен. По повод 100-годишнината от Балканската война ще има поредица от културологични семинари, водени от акад. Георги Марков - научен ръководител на похода тази година. Към колоната ще се присъедини и групата на Теодоси Спасов, която ще изнесе концерти.

Таньо Стоянов Куртев е революционер от Сливен. Той слиза на българския бряг при с. Пожарево на 17 май 1876 година, 6 часа преди Ботев при Козлодуй. Целта е двете чети да се слеят и да подпомогнат въстаналите българи. Единайсет дни продължава бойният път на Таньовата чета. Преминава през 28 селища на Лудогорието и Поломието, участва в три сражения. Разбита е на Керчан баир, а войводата е обезглавен.

Подвигът на Таньо войвода става известен благодарение на вече покойния краевед Борис Илиев. В родното му село Свещари върху паметна плоча е изписано: "Където минеш, сей, все някой ще пожъне."