10 световни звезди на Салса уикенд в Русе
10 световни звезди на Салса уикенд в Русе / снимка:Община Русе

Стотици танцьори от България и чужбина пристигнаха в Русе, за да вземат участие във второто издание на Салса уикенд. От 10 до 12 юли дунавския град отново ще се превърне в столица на горещите латино танци. Организатор на събитието е Салса Клуб „Амигос“.  Проявата се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Русе - град на свободния дух“ и ВН-социален проект на Еконт .

„Това е един от проектите, категорично отговарящ на критериите на Фондацията за мащабност и атрактивност. Той привлича хиляди зрители и любители на салсата от страната и чужбина“, сподели по време на  среща с журналист изпълнителният директор на Фондация „Русе – град на свободния дух“ г-жа Елена Минкова.

В тазгодишното издание на Салса уикенд в Русе ще се включат много повече световни звезди – 10. Това е надграждането в проекта, тъй като в миналогодишната проява е взел участие само един чуждестранен изпълнител, посочи Ивелин Стойчев, председател на Сдружение „Салса Клуб Амигос“.

Русенци и гостите на града  ще имат възможност да прекарат три дни с едни от най-добрите танцьори, имена от световна величина,  специално пристигнали от Куба, Италия, Франция.  Танцьорите ще демонстрират майсторство при изпълнение на салса, бачата и кизомба, включвайки се в уркшопове и салса партита за професионалисти в сградата на Доходно здание.  На 11.07.15г. от 21.30 часа пред сградата на Община Русе ще започне уникален по рода си концерт с  музиката на най-добрата латино банда в България – Тумбаито и бляскава шоу програма. По традиция водещ на събитието ще е Памбос Агапиу, популярният кипърски танцьор и международен съдия по спортни танци.

Сред звездите ще бъдат кубинецът Алфредо Торес и очарователната му партньорка Жоржет Илиева. Специално за събитието пристигат и други имена от световна величина в този жанр:

Alberto Valdes и Andria Panagi – това са едни от най-известните кубински танцьори и инструктори в света. Alberto Valdes е известен със своята елегантност по време на изпълнение и преподаване, висок професионализъм, енергия и дух. Много често го наричат „Инструктора на инструкторите“, сега живее в Милано, Италия и притежава една от най-големите и известни школи. Andria Panagi идва от Кипър, но живее в Прага, където се счита за основоположник на салса културата в Чехия. От 2010 г. тя живее в Милано и работи с Alberto.

Lieb J – професионален танцьор от 14 годишна възраст, той е директор и хореограф на световноизвестната Salsache танцова компания. Иноватор и създател на стила салса – хип-хоп. Роден в Санта Клара, Куба, но сега живее в Италия, където преподава салса, хип-хоп, афро. Неговият уникален талант в съчетание с любов и съпричастност към танца и студентите, му позволява не само да научи хората да танцуват, но също така и да обичат танците.

Edoardo и Alessandra - Едоардо се доближава до света на танците още от 15 годишен започвайки да танцува Хип-Хоп по улиците на Торино. В последствие се занимава със салса и участва в различни състезания за аматьори и професоиналисти. 2011г. започва да работи заедно с Denise Navotti с която развива своите умения и познания в афро-латинските танци. В момента двамата провеждат уроци и изнасят кизомба шоу програми в цяла Италия и Европа.

Yami и St’effy са две от най – големите имена на кизомбата и сембата. Yami е професор по Семба, Кизомба и Бачата (модерен и доминикански стил). St’effy е професионална танциорка, професор по модерен Джаз, възпитаничка на L’Academie Internationale de la Danse, попадайки случайно в света на латино танците, тя е запленена от страстта им.

Гостите от България са:

  1. Pambos Dancing Centre - София
    2. Dance School Malambo - Варна
    3. Salsa Club Amor - Варна
    4. Street Salseros - Плевен
    5. Salsa Con Miguel - София
    6. Salsa Club Flamingo - Русе
    7. Sunny Dance - Варна
    8. Garo Uzunyan & Ani - Пловдив
    9. Salsa Club Un Beso - В. Търново
    10. Salsa Club Encanto - Шумен
    11. Salsa Club Mariposa - Пловдив
    12. Kizomba Maniacs
    13. Monica Stoyanova-Vamos - София
    14. Salsa Club Amor Eterno - Г. Оряховица
    15. Salsa Club Desita – Балчик