Съкровище в крепостта Калиакра откриха археолози - в малко глинено гърне, скрито под подовото покритие на помещение, опожарено в края на 14-и в.
Съкровище в крепостта Калиакра откриха археолози - в малко глинено гърне, скрито под подовото покритие на помещение, опожарено в края на 14-и в. / БГНЕС
Тъкачна работилница и склад за вино, зехтин и зърно са открити при тазгодишните археологически проучвания в Абритус. Това съобщи Галена Радославова, научен ръководител на екипа, който работи на обекта. 

Тя обясни, че е проучена сграда с помещение, намираща се до южната крепостна стена, западно от входа към кула 17. Сградата била с едно помещение с размери 9,80 метра на 5,70 метра и с вход откъм север. Зидовете са били изградени от грубо обработени камъни на калова спойка. Над тях стените са били направени от кирпичени тухли, които вероятно са били измазани, но археолозите са ги открили в силно фрагментирано състояние и горели. 

Покривът е бил с дървена конструкция, върху която са били наредени тегули (керемиди) и имбрицес (капаци), от които са намерени много фрагменти. По думите на Радославова подът най-вероятно е бил застлан с рогозки, тъй като е открит тънък горял пласт върху цялата подова повърхност. До северната стена на помещението е открито и огнище. В помещението са намерени множество фрагменти от трапезна керамика (гърнета, купи, вани), амфори, керамични лампи, меден съд, прешлени за вретено, тежести за тъкачен стан, варовиков съд (мортарий), бронзови монети и други дребни находки.

От намерените археологически находки може да се направи заключение, че помещението е имало стопански характер - най-вероятно тъкачна работилница и складово помещение за съхраняване на вино, зехтин и зърно, каза ръководителят на проучванията Галена Радославова. Тя посочи, че северно от помещението са открити множество фрагменти от битова керамика, обработени еленови рога, столчета на стъклени чаши и напълно запазен долиум. 

Откритите находки датират помещението в рамките на периода: края на IV-края на V век. Наблюденията ни по терена дават основание да предположим, че в дълбочина могат да се открият и по-ранни археологически структури, каза археологът. Тя добави, че върху северозападния ъгъл на късноантичната сграда частично е проучено и ранносредновековно полувкопано жилище. Откритията, изясняващи още от картината на градоустройството на късноантичната крепост Абритус, налагат продължаване на археологическите проучвания, допълни Радославова. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари
БТА