Денчо Бояджиев: Проектът за ремонт на центъра на Разград е на път да се провали
Денчо Бояджиев: Проектът за ремонт на центъра на Разград е на път да се провали / netinfo

Проектът за ремонт на централната градска част на Разград, който е на стойност близо 5 милиона лева, е на път да бъде провален. Това съобщи днес на пресконференция кметът Денчо Бояджиев. Той посочи, че това ще стане не по вина на общинската администрация, а заради конюнктурни интереси на строителни фирми. Той припомни, че по проекта има избран изпълнител за извършване на ремонтните дейности - консорциум „Разградски строител", но вторият кандидат „Брилянт - Слънчев бряг" ООД - Свети Влас е обжалвал обществената поръчка в Комисията за защита на конкуренцията.

По думите на кмета, ако до края на септември не се подпише договор, проектът вече става неизпълним в рамките на сроковете, защото той трябва да бъде завършен до май 2015 година.

Бояджиев изрази надежда КЗК да се произнесе навреме, защото според него друга такава възможност да се използват европейските средства за инфраструктурни проекти няма да има. И ако тези 5 милиона не се усвоят, няма да има от къде да се вземат средства да се направи ремонт на центъра на Разград, подчерта той.

Според него в случая става въпрос за предизборни интереси, и то на структури, които явно нямат интерес градът да стане по-красив и модерен. За мене това е непонятно, защото независимо от коя политическа партия си всичко, което се прави, е в полза на гражданите, добави кметът.

Бояджиев съобщи още, че скоро ще бъдат размразени и дейностите по проекта „Абритус - мистика и реалност". Работата по проекта бе прекратена временно заради разкопки на територията на Абритус. Археологическите дейности вече са приключили, резултатите от проучванията са приети от комисия от Министерството на културата и се очаква до дни дейностите по проекта да се възобновят, коментира Божяджиев. Той подчерта, че по силата на договора строително-консервационните дейности трябва да приключат до един месец. След това предстои оформяне на окончателната документация, а финализирането на проекта ще бъде в средата на септември.