11 концерта, 5 изложби, 4 нови книги и 5 спектакъла в културния календар на община Разград през май
11 концерта, 5 изложби, 4 нови книги и 5 спектакъла в културния календар на община Разград през май / Радка Минчева, архив
11 концерта, 5 изложби, 4 нови книги и 5 спектакъла в културния календар на община Разград през май
86541
11 концерта, 5 изложби, 4 нови книги и 5 спектакъла в културния календар на община Разград през май
  • 11 концерта, 5 изложби, 4 нови книги и 5 спектакъла в културния календар на община Разград през май

Над 30 събития включва културният календар на община Разград за месец май. Насрочените концерти са 11, изложбите – 5, също толкова са и спектаклите, ще има и 4 събития за представяне на нови книги.

Според културния календар първата експозиция вече е подредена в Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“. До 26 май там може да бъде видяна пътуващата изложба „Парцалени картини“ – картини от плат и конци на унгарската приложничка Жужа Керестеш.

На 4 май от 18,30 ч. в залата на Общинския културен център започва благотворителният концерт под надслов „Да сбъднем мечтата на Крис“. Той се организира от сдружение „Фабрика Детските мечти“, събраните средства са в подкрепа на 10-годишния Кристиян Светлозаров, който има проблеми със слуховия апарат. В концерта ще участват талантливи разградски изпълнители: Павел Матеев, Камелия Николова, Йоана Стоянова, Даяна Гиргинова, ТФ"Хроники", ТФ"Хорце", Андреа Начева, Любо Маринов, Мартин Пенев, Патриция Колева, Катерина Йорданова, Емма Йорданова, Студио за моден театър "Тея". Преди концерта, в 17,00 ч. във фоайето на Новия театър сдружение „Фабрика Детските мечти“ и Ресурсен център организират и базар, средствата от който също ще са за лечението на Кристиян.

На 5 май в залата на читалище „Развитие 1869“ е следващият концерт. Той е по повод патронния празник на ГПЧЕ“Екзарх Йосиф“ и в него участват възпитаници на училището.

На 6 май в 11,00 ч. Разград ще отбележи Деня на храбростта с ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Свети Георги.

В същия ден вечерта Младежката формация за театър „Импулс“ към читалище „Развитие 1869“ ще представи своя спектакъл „Скъпа Елена Сергеевна“. Представлението се играе от 19,00 ч. в читалище „Развитие 1869“.

На 8 май Младежки екип „Лидер“, Европейският информационен център Европа Директно – Велико Търново и РБ“Проф. Боян Пенев“ със съдействието на община Разград организират Празник на Европа. Негов специален гост ще е ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев. Част от събитието, което започва в 16,00 ч. на площад „Ларго“ ще са изложба на детски рисунки на тема „Моята Европа“ и музикална програма.

На 9 май в РБ“Проф. Боян Пенев“ ще се проведе съвместно с Филиал Разград на РУ“Ангел Кънчев“ кампания „Европейско късметче“. Пак там се открива и Националната библиотечна седмица под надслов „Библиотеката – място за всеки, място за всички“.

От 18,00 ч. в същия ден пред Общинския културен център ще има концерт на изпълнители и състави към Центъра за работа с деца, той е посветен на Деня на Европа.

Между 9 и 13 май като част от Националната библиотечна седмица ще се проведе ученическата инициатива  „Библиотекар за един ден“.

На 10 май от 17,30 ч. в библиотеката в Разград ще бъде представена с авторски рецитал първата книга на кубратската поетеса Селвер Алиева „Очите на тъгата са зелени“.

В същия ден от 19,00 ч. Драматичен театър „Антон Страшимиров“ представя своя премиерен спектакъл „Чичовци“.

На 11 май от 17,30 ч. в конферентната зала на Общинския културен център се открива изложба под надслов „Детски вълшебства“. Тя е на детски иновативни творби – тъкани пана, декорации с хартиени, пластични и природни материали и други. Автори на произведенията са ученици от ОУ“Виделина“-село Сейдол.

Ден по-късно в 11,00 ч. възпитаници на ОУ“Отец Паисий“-Разград ще посетят РБ“Проф. Боян Пенев“, визитата им е част от кампания „За животните с любов“ и ще бъде под надслов „Да почетем на четириног приятел“.

Също на 12 май в 17,00 ч. в Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ се открива изложба на студенти и преподаватели от Факултета по изобразително изкуство на ШУ“Епископ Константин Преславски“.

Половин час по-късно в читалище „Развитие 1869“ започва Общинският преглед на руската песен и танц.

Литературен петък ще има в РБ“Проф. Боян Пенев“ на 13 май от 17,30 ч. Той ще е под надслов „Ивайло Диманов за Пламен Панчев и Пламен Панчев за Ивайло Диманов“, на събитието ще бъдат представени книгите „Бермудският двуъгълник“ и „Среднощен реверанс“.

В 19,00 ч. в същия ден театър „Азарян“ представя в Общинския културен център спектакъла „За теб“ с участието на Станимир Гъмов и Христо Мутафчиев.

В същата зала на 14 май от 19,00 ч. читалище „Напредък 1901“ отбелязва с концерт 115 години от основаването си.

Пак там на 16 май от 14,00 ч.Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“ представя театрализирана версия на приказката „Петьо и вълкът“ по Сергей Прокофиев. Диригент на оркестъра е Красен Иванов, в спектакъла участват и актьорите Цветана Благоева и Петьо Горанов.

В същия ден от 18,00 ч. в същата зала е благотворителният концерт на Танцова формация „Феникс“ към Центъра за работа с деца. Събраните средства ще се използват за участието на малките танцьори на Световното първенство по танци в Хърватска.

На 17 май от 17,30 ч. в РБ“Проф. Боян Пенев“ ще има среща с поета и драматурга Петър Анастасов.

Ден на отворените врати обявяват на 18 май Археологическият резерват „Абритус“, къща-музей „Димитър Ненов“, Етнографският музей, къща-музей „Станка и Никола Икономови“ и къща-музей „Анание Явашов“. На тази дата се отбелязва Международният ден на музеите.

На 19 май в библиотеката се представя нова книга от нейния автор. „България в потури, но с цилиндър“ на Петя Александрова включва 50 истории, свързани с културния живот в България през XIX-XX в.

Денят на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май започва с поднасяне на венци и цветя в 10,00 ч. пред паметника на учениците на светите братя Кирил и Методий на площад „Възраждане“. След това по бул. „България“ тръгва празнично шествие. В 11,00 ч. на площад „Ларго“ ще бъдат връчени отличията на новите носители на наградите „Никола Икономов“, „Анание Явашов“ и „Отличник на випуска“. След официалната церемония ще има концерт на изпълнители и колективи от Разград.

На 26 май от 13,30 ч. Румяна Пенчева представя в библиотеката пътуващата изложба от фонда на Националния литературен музей „Просветителят Влайков“.

Пак в храма на книгата на 27 май от 17,30 ч. ще има среща с проф.д.и.н. Иван Стоянов от ВТУ“Св.св. Кирил и Методий“, тя ще е на тема „Априлското въстание в историческата съдба на българския народ“.

В същия ден от 19,00 ч. със симфоничен концерт на Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“, хор „Железни струни“ и певци от Държавна опера – Русе ще бъде отбелязана 260-годишнината от рождението на Моцарт.

Седмият Национален фестивал на клубовете и школите, изучаващи български народни хора „Капанска китка“ ще се проведе на 28 май в Разград в залата на Общинския културен център.

Театър „Българан“ гостува на разградска сцена на 29 май. На сцената на читалище „Развитие 1869“ от 19,00 ч. ще се играе спектакълът „Изневери в повече“ с участието на Христо Гърбов, Ернестина Шинова, Албена Михова и други.

На 30 май в Общинския културен център е концертът на ЦДГ№4, а в последния ден от месеца пак там гостува спектакълът на Орловския драматичен театър „Ив.С.Тургенев“ „Детектив в лошо време“.

Също на 31 май Разград посреща 31-ия поход „По стъпките на четата на Таньо войвода“.

Вижте културния календар на община Разград ето тук.