Заловените за въоръжения грабеж в Пазарджик остават в ареста
Заловените за въоръжения грабеж в Пазарджик остават в ареста / Sofia Photo Agency

Пловдивският апелативен съд потвърди взетата от Пазарджишкия окръжен съд мярка за неотклонение „ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА“, по отношение на Васил Атанасов.

Той е обвинен за грабеж, придружен с опит за убийство, затова, че на 21 декември 2015 г. в Пазарджик, в съучастие с Джемал Аликов и Фернандо Кастро, и с още едно неизвестно лице, като съизвършители, са отнели мобилен телефон, златни накити и 20 000 лева, от офиса на Спас Спасов и брат му, чрез използване на сила. Дейците са били въоръжени и при извършване на грабежа ранили единия от братята в крака, а другия в ръката и крака.

Апелативният съд намери, че са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение спрямо него. Налице е обосновано предположение, че той е извършил деянието, в което е обвинен. Съдът прецени, че съществува реална опасност да се укрие и да извърши престъпление, ако спрямо него бъде взета по-лека мярка.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Другите задържани са многократно осъжданият 31-годишен Джемал Аликов от Пещера и 39-годишният аржентинец Фернандо Кастро. Последният понастоящем е неосъждан испански гражданин с адрес в Барселона.

Въоръжен грабеж на фирма в Пазарджик, има ранени

Аликов и Кастро са задържани на 7 януари на възлово кръстовище в Пловдив. Те не са успели да окажат съпротива при ареста. У тях са открити около 10 хиляди евро, които обаче не са парите, отнети при грабежа, посочи директорът на пазарджишката полиция Йордан Рогачев. Аржентинецът е влязъл в България в средата на декември миналата година.

Срещу задържаните са повдигнати обвинения за грабеж, придружен с опит за убийство, извършен в съучастие. Двамата са в ареста за 72 часа.

Арестуван е един от нападателите на пазарджишки бизнесмен

Третият от нападателите Васил Атанасов бе арестуван на 30 декември 2015г. в Пловдив. Издирва се четвъртият участник в грабежа.

Разследващите са установили, че извършителите са били въоръжени с пистолети и автомат "Калашников", а за напускане на местопрестъплението са използвали личния автомобил на единия нападател.