Задавяне е вероятната причина за смъртта на 50-дневното бебе
Задавяне е вероятната причина за смъртта на 50-дневното бебе / sxc.hu

Аспириране на кърма е вероятната причина за смъртта на 50-дневното бебе от раковското село Борец. Това съобщиха за Дарик от Регионалната здравна инспекция в Пловдив след проведената днес проверка по случая. По думите на инспекторите, основание за това дават откритите по апаратурата следи от кърма и слуз.

На 5 март малката Теодора умира в болницата в град Раковски, докато е настанена за лечение от бронхопневмония заедно с близначката си Гергана, която има бронхиолит. Според роднините в случая е допусната лекарска грешка, тъй като от двете бебета е починало по-здравото.

Проблемите започват на 27-и февруари, когато Теодора е заведена при личния лекар с хрема, но без температура. Той дава на родителите направление за специалист. Педиатърът д-р Тотка Николова преглежда бебето в медицинския център на Раковски, назначава антибиотици и домашно лечение. На 5-и март се разболява и другата близначка Гергана. След това и двете бебета са настанени в детското отделение на болницата в Раковски, където началник е д-р Николова. Според общото мнение на лекарите и инспекторите Теодора е била в по-тежко състояние, тъй като е развила дясностранна бронхопневмония. Назначена е еднаква терапия и на двете бебета. Инцидентът със задавянето се е случил за секунди, но сестрата е реагирала веднага, сочи докладът. Дори малко количество вдишана кърма може да доведе до фатален край, обясниха инспекторите.

Тялото на починалото бебе е откарано за аутопсия в Университетска болница „Св. Георги", а на същия ден близначката Гергана е настанена в Детската клиника на болницата за продължаващо лечение. Днес бебето e изписано.

Диагнозата дясностранна бронхопневмония на починалото бебе е потвърдена и от предварителния доклад на патоанатомите в Университетска болница „Св. Георги" в Пловдив, съобщиха от Здравната инспекция. Проверката по случая продължава, до края на седмицата се очаква да бъде готов окончателния доклад на патоанатомите за причината за смъртта на 50-дневната Теодора.