/ DarikNews
Лекари от пловдивската Университетска болница "Св. Георги" смениха раменната става на 65-годишен мъж с имплант, тъй като неговата била силно износена. Това е първа по рода си операция на раменна става, която извършват специалистите от Клиниката по ортопедия и травматология на най-голямата университетска болница в България.

Две сложни операции представят в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив

Хирурзите са поставили на пациента имплант - модулна реверсивна раменна ендопротеза – обърната изкуствена става.

Операцията е извършил хирургът д-р Константин Николов, който от 20 години работи като специалист по раменна хирургия в известна клиника в Париж. Асистирал му началникът на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ "Св. Георги" проф. д-р Владимир Ставрев.

Английски пенсионер избра пловдивска болница за операция, спасиха ставата му (СНИМКИ)


"Имахме щастието да асистираме на д-р Константин Николов", обясни проф. Ставрев. Той разказа, че уникалната операция е демонстрирана по време на първия курс по ендопротезиране на раменна става. Както DarikNews вече съобщи, в него участие взеха  80 специалисти от цялата страна. Лектори бяха водещи специалисти от Франция.

За първи път у нас: Курс за поставяне на раменната става в Медицински университет - Пловдив

65-годишният пациент бил с напълно износена става. Това наложило поставянето на изкуствена раменна става. Непосредствено след операцията е започнало активно и пасивно раздвижване за три седмици.

"Ако не се работи активно за раздвижване на рамото, язък ни за труда. Една раменна става е напълно раздвижена, когато можете да плеснете с две ръце над главата си", обясни проф. Ставрев.

С хрущял от ребро спасиха носа на млад мъж в УМБАЛ-Пловдив

По думите му в този случай е още рано за активно раздвижване, тъй като от интервенцията са минали едва 4-5 дни, но силната болка за пациента вече е отминала и той вече се раздвижва пасивно с рехабилитатор. 

"Това, което трябва да прави, е в рамките на 21 дни да се раздвижва пасивно, без да използва мускулите си, за да не разкъса вътрешните шевове. Когато минат три седмици и вътрешните шевове зараснат, вече може да се работи активно", обясни хирургът.