/ Дарик Пловдив
Въпреки роботизацията в бъдеще 86% от работодателите няма да намаляват персонала. Данните от изследване, проведено в 42 държави, бяха представени по време на Форум „Студентите питат - бизнесът и науката отговарят“, организиран от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Организират информационен бизнес форум в Пловдив

Компаниите в световен мащаб не планират намаляване на персонала заради роботизацията. В България делът на фирмите, които смятат да съкращават служители за сметка на въвеждане на автоматизация, варира от 1 до 10%.

Пловдив е на 7-мо място по заплати в страната

От изследваните 42 държави само в Австрия между 10 и 20% от работодателите смятат да прибегнат до тази мярка. Роботите ще взимат задачите, но не и работата. Ще се появяват нови дейноси, с които да се ангажира човешкият ресурс, сочи изследването на Мanpower.

технологии Пловдив
Дарик Пловдив

Функциите в организациите, които ще бъдат засегнати от роботизацията са административни и офис дейности, финанси и счетоводство, човешки ресурси, производство, директно обслужване на клиенти и ИТ.

Човешките умения изпъкват в дигиталната ера, показва проучването. Те са важни при комуникацията и при вземане на решения в трудни ситуации. В настоящия момент не можем да предвидим какви ще бъдат 65% от дейностите, така че и технологиите, които ще улесняват процесите, също са неизвестни.

Дигиталният бизнес е на фокус в Пловдив

Със сигурност може да се каже обаче, че никой от талантливите служители няма да се освобождава. Човешките силни страни, комбинирани с техническо и дигитално ноу-хау, както и отличното говоримо и писмено владеене на чужди езици, и способността да се решават проблеми ще бъдат едни от най-търсените от работодателите. Идеалният служител трябва да притежава точния микс от умения.

Да откриеш човек, който отговаря съвсем точно на изискванията за съответна позиция е погрешно. Работодателите трябва да избират кадри, които са готови да се учат. Проучване показва, че в САЩ през 2020 г. ще има недостиг на 2 млн. души в производствената сфера, голяма част от местата са за инженери.

Топ мениджъри обсъждат в Пловдив новите тенденции в индустрията

За да не се усети тази липса, е създадена програма за преквалификация на пенсионирани военни инженери, които след тримесечно обучение са готови за вакантните места, разказа Мария Лазова от Manpower.

Да получат отговори на въпросите, които ги вълнуват като бъдещи кадри на бизнеса, бяха студентите от специалностите „Стопанско управление“, „Маркетинг“, „Мениджмънт на туристическия бизнес“, „Международни икономически отношения, „Финанси“, „Счетоводство“, „Публична администрация“ и „Политология“ към Пловдивския университет.