Вдигат ясли в Тракия, каквито няма и в Англия
Вдигат ясли в Тракия, каквито няма и в Англия / Снимка: Даниела Ковачева
Вдигат ясла в "Тракия", каквато няма и в Англия
23987
Вдигат ясла в "Тракия", каквато няма и в Англия
  • Вдигат ясла в "Тракия", каквато няма и в Англия

Проект за изграждане на нова ясла за 120 деца в район „Тракия" представиха архитектите Таня и Валентин Михайлови. За построяването й са нужни 2 180 000 лева, които Матев иска от общинския бюджет за втора поредна година.

Предвижда се яслата да бъде разположена до Мебелна къща върху терен от 6 763 кв. метра. Децата ще бъдат разпределени в 8 групи.  Сградата е комбинация от едноетажен и двуетажен строеж. Всяка от групите ще има самостоятелен вход. Ще има и кърмаческо помещение за бебета от 3 до 10 месеца. Кухненският блок ще бъде под земята, като за пренасяне на храната и съдовете, ще има два асансьора. Всяка група ще разполага самостоятелна детска площадка за занимания на открито, обясни арх. Таня Михайлова.

В района се раждат средно по 600 деца на година, а населението е около 70 хил. души, каза кметът на „Тракия" Гиньо Матев. Според него единствената в момента районна ясла с капацитет 120 деца, е крайно недостатъчна. Неговите аргументи подкрепи и общинската съветничка от ВМРО и председател на здравната комисия към Общински съвет в Пловдив д-р Лилия Учкунова, която също присъства на презентацията на проекта. Тя  заяви, че ще настоява съветниците да подкрепят финансирането на проекта на „Тракия". Според нея, именно този район има най-голяма нужда от ясла. Нейните очаквания са, че колегите й и от другите политически сили, ще подкрепят предложението, парите да са предвидени в бюджет 2010.

Вдигат ясли в "Тракия", каквито няма и в Англия
netinfo

Арх. Атанас Недевски, който е общински съветник от Съюза на свободните демократи и главен архитект на община „Родопи", окачестви проекта като великолепен, но изрази мнение, че е разработен малко разточително с оглед на кризата, в която е цялата страна и респективно община Пловдив. Гиньо Матев го репликира с изказването, че когато се строи нещо в града, трябва да е без компромиси, както се прави в страни като Великобритания и Франция. На това арх. Недевски отговри с думите, че дори в Англия няма такива огромни и скъпи детски ясли, но все пак обеща да съдейства за реализацията на проекта още през 2010-та година.

Накрая Лидия Учкунова предложи, с оглед на кризисното финансово състояние на общината, проектът да се реализира поетапно - не за една, а за две години, като още в първата да се пусне в експлоатация, но само за половината групи. Архитектите-проектанти от архитектурно бюро „Михайлови" обясниха, че проектът позволява такава опция.  

Всички се разделиха с пожелание яслата да е подарък за децата на Пловдив още за Коледата на 2010-та.

 /Чуйте репортажа от прикачения звуков файл/