Тотев : Пловдив търси партньор за Европейска столица на културата – не сме водили преговори със София
Тотев : Пловдив търси партньор за Европейска столица на културата – не сме водили преговори със София / снимка: Виктор Кадири/dariknews.bg
Тотев : Пловдив търси партньор за Европейска столица на културата – не сме водили преговори със София
47059
Тотев : Пловдив търси партньор за Европейска столица на културата – не сме водили преговори със София
  • Тотев : Пловдив търси партньор за Европейска столица на културата – не сме водили преговори със София

Градовете Бургас и София имат уговорка за съвместна кандидатура за Европейска столица на културата и положението на Пловдив е тежко. Това заяви за Дарик радио кметът на Пловдив Иван Тотев. Вчера говорих с кмета на Бургас, който ми потвърди за уговорката със София, отделно Варна, Шумен и Русе също са направили коалиция и се питам къде е Пловдив в тази ситуация, не скри притеснението си Тотев. Той бе категоричен, че преговори със София не са водени, но ще се търсят разговори с потенциални партньори. Има вероятност в близките няколко дни да проведем преговори по темата и с Йорданка Фандъкова, уточни Тотев.

Пловдив има сили да кандидатсва и сам за Европейска столица на културата, каза за Дарик радио новият зам.-кмет по културата Стефан Стоянов. Всичко е въпрос на стратегия и правилно анализиране на ситуацията, обясни той. Притесненията на кмета са основателни защото по отношение на подготовка на кандидатурата закъсняваме с три години спрямо другите градове, каза още Стоянов.

По-рано днес в ефира на Дарик председателят и зам.-председателят на Бизнес експертен съвет Димитър Язов и Радослав Бозуков заявиха, че Пловдив и София заедно с италианския град Равена ще направят съвместна кандидатура за Европейска столица на културата. На среща с бизнеса миналия петък г-н Тотев спомена, че има такива преговори със София, коментира Язов. Той уточни, че е възможно разговорите да не са окончателни и затова кметът да не се ангажира с категорично становище.

Чуйте какво каза Иван Тотев от прикачения звуков файл.