Томислав Дончев: Пловдив още се учи да усвоява пари от Европа
Томислав Дончев: Пловдив още се учи да усвоява пари от Европа / Дарик радио

Европейските фондовe ще бъдат основен инвестиционен ресурс на държавата до 2023-та година и е много важно да се извлече максимумът при използването им. Това заяви зам. министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев на, бизнес форумът на тема „Пловдив 2020 – какво е нужно за развитието на индустрията, културния туризъм и инвестициите".

„В това отношение Пловдив още се учи. Преди 3-4 години града беше усвоил едва около 10 млн., сега сумата е над 80 млн., което е много по-добре, но и то не е достатъчно“, категоричен бе той.

„Всички предпоставки Пловдив да се превърне в марка са налице – имате исторически дадености, транспортна обезпеченост и уникален шанс да се развивате покрай избора ви на Европейска столица на културата“, допълни Дончев.

По думите му няма универсален сценарий за успешно развитие, който да бъде следван, затова сценарият трябва да бъде написан от пловдивчани.

Той бе категоричен, че до голяма степен развитието на града зависи от държавата, но в още по-голяма степен зависи и от местния бизнес.

„Много е важно да се фокусираме върху връзката между бизнес и образование и да се стремим към устойчив растеж, който е невъзможен без производство и индустрия.