Създават регистър на столетните дървета в Пловдив
Създават регистър на столетните дървета в Пловдив / Дарик архив
Създават регистър на столетните дървета в Пловдив
87854
Създават регистър на столетните дървета в Пловдив
  • Създават регистър на столетните дървета в Пловдив

Пловдивски еко сдружения са се заели с благородната задача да идентифицират дърветата столетници. Проектът предвижда тяхното намиране, установяване на възраст и регистрация в РИОСВ, научи Дарик. Идеята е възникнала на среща с пловдивчани, организирана от „Граждански контрол – защита на животните“. Около 10 души ще търсят столетните дървета по всевъзможни начини, но организаторите имат нужда и от още съмишленици. Ще се преглеждат снимки и документи в Държавен архив-Пловдив и Народна библиотека „Иван Вазов“. Сдружение „Зелени балкани“ е предоставило офиса си, за да бъдат посрещани възрастни граждани, които не ползват интернет, но имат информация за много стари дървета.

Инициативата е под надслов „Да спасим пловдивските паркове“. В нея участват и доброволци от Съюза на ландшафтните архитекти и Съюза на озеленителите. Към момента община Пловдив не е подавала информация за столетни дървета в РИОСВ, за да бъдат включени в регистъра на защитените видове, коментира за Дарик Георги Стойчев от „Зелени балкани“. По думите му подобна практика има във всички околни общини. Чуйте и от прикачения звуков файл.

Столетни дървета със сигурност има в Цар-Симеоновата градина, създадена от Люсиен Шевалас през 1892 г., както и в Дондуковата градина, която е още по-стара.