Словенец е носител на Световната купа по парапланеризъм
Словенец е носител на Световната купа по парапланеризъм / netinfo

Успешно приключи шестият финален кръг на Световната купа по парапланеризъм в дисциплината кацане в цел, на която домакин бе подбалканския град Сопот през уикенда. Победител стана Матиаш Ферарич от Словения с резултат само от 3см, втори е Борян Йовановски с 8см от Македония, а трети Матиаш Слуга от Словения, който успя да постигне резултат от 9 см. При жените призовото първо място спечели Тамара Костич от Сърбия, втора се класира Джесика от Сингапур, а трета остана чехкинята Вероника Чулкова. Награди бяха връчени и в категорията отборно класиране, в която на трето място се класира българския тим Перник.

В надпреварата взеха участие 55 водещи пилоти от 12 страни. 5 от тях бяха жени. Заради неблагоприятните метеорологични условия в Сопот, целта бе разположена край карловското село Дъбене. Пилотите успяха да изпълнят максимума от полетите само за един ден и направиха 6 рунда, както бе планирано от организаторите.

Мястото, на което се проведе състезанието често се използва от начинаещи пилоти от цял свят, които искат да се научат да летят с парапланер. Световната купа по целно кацане събра десетки любители на този спорт. Те можеха да наблюдават, както излитанията, така и кацанията на пилотите, които се стремяха да се приземяват върху електронна мишена с център, представляващ кръг с диаметър само 2 см.

Състезателите отбелязаха, че за следващата година са планирани 4 кръга на Световна купа и пожелаха на организаторите в Сопот след 3 години през 2018-та да посрещнат Европейското първенство в тази дисциплина.