Районният съд в Пловдив остави за постоянно в ареста 41-годишната Анка Михайлова, станала известна като "мама Айше".

2-годишно дете е в кома, има съмнения за агресия и побой

Тя е обвинена, че е пребила осиновеното си дете на година и 9 месеца. Във вторник бяха взети зъбни отпечатъци от жената. Наложени са на детето и е установено, че съвпадат с ухапванията по тялото му. Съдът намери, че има обосновано предположение, че именно Анка Михайлова, е извършила престъплението, в което е обвинена.

пребито дете Пловдив
БТА


Момиченцето все още се бори за живота си. Детето е прието в събота в болница "Свети Георги" в изключително тежко състояние. Пред лекарите осиновителката заявила, че то е паднало. Малкото момиче е било в безсъзнание с множествено травматични увреждания - синини, с различна давност, следи от ухапвания, черепно-мозъчна травма, разкъсване на бял дроб.

Осиновителката обяснила ухапванията с опити да съвземе детето.

пребито дете Пловдив
БТА

Тезата на обвиняемата донякъде се подкрепя от съседи, които сочат, че тя е викала за помощ и обяснила, че детето е паднало от леглото, коментира съдебният състав. Според магистратите това напълно противоречи с показанията на лекарите. Четирима медици, приели на 23 септември вечерта детето, са свидетелствали, че нараняванията по детето няма как да са от еднократно падане. По тялото му е имало множество стари травми. Офталмолог свидетелства за множество кръвоизливи в ретината, които според него няма как да са от падане. 

Прокурорът по делото Атанас Илиев изтъкна, че заключенията на съдебната психиатрично-психологична експертиза сочи, че единственото, което е интересувало майката, е как органите на реда се отнасят с нея. Тя показала липса на емпатия и хуманност към детето. Представените от нея версии не съответстват помежду си и със здравословното състояние на детето, допълни Илиев. 

Прокуратурата: Зъбната отливка на майката съвпада със следите по 2-годишното дете

Адвокатът на Михайлова - Снежана Почева, посочи, че свидетели описват майката като изключително грижовна, а проверките на социалните служби не са констатирали каквото и да е малтретиране. Почева допълни, че личният лекар на детето също е свидетелствал за загриженост и навременно водене на прегледи.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване.