Семейният кодекс с най-много предложения за изменения
Семейният кодекс с най-много предложения за изменения / снимки: Тина Соколова

Семейният кодекс се превърна в най-коментираният закон при обсъждането на подготвяните промени в него, каза правосъдния министър Екатерина Захариева, която бе в Пазарджик за информационна среща за осиновяването. Само за 14 дни са получени над 300 мнения и становища за предлаганите изменения.

Семейният кодекс с наймного предложения за изменения
netinfo
Министър Захариева си обяснява големия интерес с това, че правата и задълженията на децата и родителите – биологични, приемни или осиновители, са тема, отнасяща се за всеки и затова има много и различни мнения. Добрите предложения са отразени в новите текстове.

Един от тях предвижда санкции при злонамерено разкриване на тайната на осиновяването. В Наказателния кодекс няма наказания за това, а случващото се в живота е изпреварило законодателството. Като превенция е заложен стимулиращ, препоръчителен текст, че осиновителите трябва да информират детето в подходяща възраст, че то е осиновено. Освен това помощта от държавата за тези семейства да бъде не само до правното уреждане на осиновяването, но и в първите години след него с подкрепа от психолози, указва още новият Семеен кодекс.

Семейният кодекс с наймного предложения за изменения
netinfo
Занапред няма да има регистри по области на изоставените деца и на кандидатите да вземат такъв малчуган, а само Национален регистър. Целта е да се опрости процедурата и да се съкратят сроковете. За всяко дете ще се търсят подходящи семейства в цялата страна. Ако до 6 месеца биологичните родители не потърсят рожбата си, независимо от това какви заявления са подавали за реинтеграция, то ще бъде вписвано в регистъра, за да не се отнемат шансовете му да намери ново семейство. Вероятно ще отпадне текста, че може да се поиска прекратяване на осиновяването, при прекратяване на връзката между осиновителите. Не може да вземеш едно дете, да решиш, че не се чувстваш добре с него, и да го върнеш, коментира правосъдният министър.

В информационната среща участваха експерти от Българската асоциация „Осиновени и осиновители”, както и много граждани.