/ БГНЕС
С карнавални костюми, празнично скандиране и официално грандиозно шествие беше даден старт на тазгодишните празненства по случай Международния ден на театъра в Пловдив.

Ученици и студенти от театралните школи и училища в града заедно с актьорите от Драмата и Кукления театър огласиха двора на Драматичния театър с радостни възгласи, пременени в приказни театрални костюми.

БГНЕС

От двора на театъра точно в 12 часа тръгна и огромно празнично шествие по главната улица, която беше озвучена от приповдигнати викове под звуците на тъпани и барабани. Стотици минувачи не пропуснаха да поспрат и да се включат в шествието, за да уважат родните театрали. В него се включиха още Александър Секулов, Сюзанна Арутюнян-Василевска - директор на театъра, зам.-кметът по култура Пламен Панов, Петър Влайков - директор на Кукления театър и много граждани, които допринесоха за празничната атмосфера с аплаузи и радостни викове, адмирирайки пловдивските актьори.

Шествието продължи до площадът между улиците „Лейди Странгфорд“, „Цариброд“ и „Ангел Букурещлиев“. Там в 13:00 ч. официално беше изпълнено решението на Общински съвет на град Пловдив мястото да носи името Площад „Театрален“.

БГНЕС

Целта е да обозначим пространството, на което се е намирал Международен театър „Люксембург“ и се е създала първата професионална театрална трупа в България.

За откриването на площада няколко думи казаха кметът на Пловдив Костадин Димитров, зам.-кметът Пламен Панов, както и бившият директор на Драматичен театър – Пловдив, а сега министър в оставка Кръстю Кръстев.

Пламен Панов пожела на служителите на Мелпомена да продължават да обединяват българската публика все така. Той също пое ангажимент от тук нататък площадът да бъде ясно и специално обозначен с новото му наименование, за да знаят не само туристи, а и пловдивчани, че именно това е Площад „Театрален“.

„Днес, на тази скромна церемония, се обръщаме към паметта на всички дейци, чиито усилия, гласове и творчество са вградени в днешното театрално изкуство. Ние ви пазим в паметта си, следваме посоката, служим с цялата си отговорност и дълг. На всички колеги желая полет на духа, твърдост и кураж, смирение пред изкуството в името на негово величество българския театрален зрител“, каза Сюзанна Арутюнян-Василевска.

Кметът Костадин Димитров също честити на театралите празника и им благодари за усърдната и добра работа, която вършат и пълнят многото пловдивски сцени.

„Щастлив съм, че сме заедно на Световния ден на театъра, за да дадем дължимото признание на творците и хората, занимаващи се с театрално изкуство в Пловдив. На площад Театрален всеки минувач е герой, всеки ъгъл е фон за приказки, които чакат да се разгърнат. Това е една стара мечта на всички, които правим театър, една мечта, която благодарение на тези хора се превръща в действителност“, сподели министърът на културата в оставка Кръстю Кръстев.

Празникът ще продължи и вечерта с представления на спектаклите „Едип и пророците“ и „Ръкомахане в Спокàн“. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС