/ DarikNews
"Сблъсъкът между институциите винаги е бил плащан от гражданите и такъв тип напрежение не решава въпроса". Това заяви в Пловдив пред журналисти лидерът на АБВ Румен Петков по повод напрежението между премиера Бойко Борисов и президента Румер Радев. По думите му, когато се мултиплицира и нажежава  агресията между институциите, страда обществото.

"Нали си даваме сметка, че ако човек иска да инвестира в България, веднага ще си помисли по този въпрос? В голямата политика не се прави така! Казвам го като човек, който най-силно е атакувал кабинета на Борисов и то със сериозни аргументи. Но когато се тръгва на такава стъпка, трябва да знаем, че след 5 февруари, идва и 6 февруари. Какво правим? Отваря се една врата, която, за да бъде затворена, ще трябват много усилия, много такт, много умения, много отговорност и по-малко его", подчерта Петков. 

Според него ответната реакция на Борисов в Перник също била впечатляваща. "Обръщението "мисирки" към журналистите, много респектира. Ако имаме достойнство, този човек не трябва да бъде показван в нито една медия. Където отиде, "мисирките" трябва да пляскат с крилца и - настрани от него. Това е арогантност, това е вулгарност, това е усещане за всепринадлежност и незаменимост, това е болестно състояние", коментира лидерът на АБВ.

Той беше категоричен, че в случая става дума за престъпление към свободата на словото. "И аз мисля, че ако няма реакция на СБЖ и въобще на вашата общност и гилдия, всъщност ще дадем много лош знак. Първо това болестно състояние ще придобие развитие, аз се безпокоя обаче, че то може да се интерполира и от други наши сънародници. Тогава ще стане съвсем отвратително да се живее в България", добави Румен Петков.

Той определи като "тъпо" посочването на съдия Андон Миталов от Специализирания наказателен съд като човекът, който няма да бъде допускан в САЩ. Според Петков обявяването на името на треторазряден функционер излагало Съединените щати. "Ако битката за държавен секретар на САЩ е свита до някво районно съдийче, това е много висока оценка за нашето правораздаване. Т.е. ние проблеми с корупцията нямаме - нито с ремонта на самолетите, нито с хазарта. Това е обидно за България", посочи Петков и посъветва Вашингтон да не си решава проблемите с Русия на българския територия, а София да престане с проявите на слугинаж.