Разкритикуваха културната стратегия на Пловдив
Разкритикуваха културната стратегия на Пловдив / снимка: dariknews.bg/архив
Нищят културната стратегия на Пловдив
73235
Нищят културната стратегия на Пловдив
  • Нищят културната стратегия на Пловдив

Културните дейци на Пловдив са напълно изолирани при създаването на стратегията за развитие на културата в града до 2024 година. Това заяви архитект Антоанета Топалова от Камарата на архитектите в България, по време на общественото обсъждане на документа днес следобед в Дома на културата „Борис Христов“.

Културата се управлява от административни звена, а професионалните общности не участват в процеса. Затова предлагам да се запише като основна задача развитие на професионалните експертни съвети и всяко решение да се взема от професионалисти, а не от профани, заяви в залата архитект Топалова.

Думите й бяха посрещнати с бурни аплодисменти от присъстващите дейци. (Чуйте прикачения файл)

Оказа се, че голяма част от тях не са запознати с подробностите около документа, който ще регламентира развитието на един от най-древните живи градове в Европа в следващите 10 години, а същевременно от тях се очакват градивни идеи, които да залегнат в документа.

„Стратегията, публикувана на сайта на общината на 2 юни, все още не е завършена, макар че работата по нея е започнала още през 2013 г. Старали сме се да получим максимален брой гледни точки, процесът е отворен. Стратегията ще стане факт, след като бъде гласувана от Общинския съвет“, заяви заместник-кметът Стефан Стоянов по време на дискусията.

Асен Асенов, директор на платформата за култура "ONE", поиска повече конкретика при писането на стратегията и препоръча създаването на международен резидентен център, приоритетно подпомагане на проекти, спечелили европейско финансиране, стимулиране на международни копродукции и др.

Консултантът на проекта проф. Оливър Шейт представи различната перспектива – на европейското ноу-хау и външната гледна точка. По думите му, въпреки богатата си история и култура Пловдив е предимно непознат град за света и има много какво да се направи по въпроса.