„Растежът“ на Пловдив тръгва от Аджисан махала, в местния парламент никой не знае
„Растежът“ на Пловдив тръгва от Аджисан махала, в местния парламент никой не знае / снимка: Дарик радио Пловдив, архив
Проекти за Пловдив
79866
Проекти за Пловдив
  • Проекти за Пловдив

Над 40 млн. лева ще бъдат инвестирани до 2018г.  в района около ромската Хаджи Хасан (Аджисан) махала в центъра на Пловдив. Това става ясно от подадените на 19 март проекти в Министерство на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ), които включват зоната от бул. Мария Луиза“ и до река Марица.

Това са половината от средствата, които са предвидени за Пловдив до 2020 година по новата оперативна програма „Региони в растеж“. Очаква се от еврофондовете за „интегрирано и градско развитие“ градът ни да получи близо 100 млн.лв. (97 млн.лв).

Районът около Аджисан махала влиза в т.нар. “зона за социално въздействие” от Интегрирания план за развитие на града. Проектите, които вече са представени за финансиране, включват основно реконструкция на вътрешнокварталните улици, дворове на училища, детски градини, междублокови пространства, изграждане на нови тротоари и зелени площи, както и енергоспестяващо осветление.

Репортерска проверка на Дарик радио показа, че повечето от общинските съветници обаче са в пълно неведение за проектите, в които ще се инвестират тези милиони. Те са били представени от председателя на местния парламент арх. Илко Николов пред Комисията по инфраструктурни обекти едва на 13 май по искане на Руси Панчев от „Атака“, но без информация за стойността им.

Различните политически сили (вкл. и тези, които нямат представители в Общинския съвет) имат крайно различни виждания за това, как и за какво да се похарчат средствата, за да се подобри качеството на живот в града под тепетата.

Единствено председателят на групата съветници от БСП Николай Радев коментира информирано възможностите на Пловдив по усвояване на средствата от „Региони в растеж“. Лидерът  на коалиция „Кауза Пловдив“  Георги Титюков също е наясно с процедурата, той обаче смята, че част от средствата могат да се инвестират в атракции за града, които ще привличат повече туристи под тепетата.

В подкрепа на решението на местното управление, приоритетно милионите да се инвестират в реконструкция и облагородяване на вътрешно кварталните улици и междублокови пространства, се обявяват и от АБВ и ББЦ. От партията на Николай Бареков обаче смятат, че с тези пари може да се реализира и проект като стадион “Пловдив”.

С крайно различно предложение излизат от ДПС – депутатът Венцислав Каймаканов заяви пред Дарик, че ако зависи от него, всичките 100 млн. от “Региони в растеж” ще се вложат в изграждане на зоната около Летище "Пловдив" и инфраструктурата до града.

Интересно и важно за града мнение имат представителите на „Движение 21“. Според областния координатор Лидия Чорбанова с част от тези средства може да се изготви програма за газифицирането на града ( подобна на тази за санирането) , което ще доведе до прочистване на въздуха в Пловдив и ще облекчи много семейства, които искат да ползват по-екологичен начин за отопление на домовете си.

Много от пловдивските политици са на мнение, че парите трябва да се вложат в проекти, които ще защитят имиджа на града като културна и туристическа столица.

Тези милиони могат да помогнат за съхранението и развитието на Стария град – смята и кандидатът за кмет от “Съюз за Пловдив” Дани Каназирева.

В специално интервю за Дарик кметът Иван Тотев обясни , че основната причина първите проекти да бъдат подадени за района около Аджисан махала, е намерението на общината да усвои до 150% над предвидената сума. Очаква се през 2018-та година МРРБ да преразгледа инвестиционните програми и общините, които са изпълнили най-много проекти и усвоили най-много пари, ще имат възможност да кандидатстват за допълнителни средства по тази програма.

По отношение предложенията на останалите политически сили Тотев заяви, че реализирането на големи проекти като стадион „Пловдив“ и летището е невъзможно по тази програма.

Коментарите на всички политически сили може да чуете от прикачения звуков файл