Председателят на АС: Конкурсът за помощници не е опорочен
Председателят на АС: Конкурсът за помощници не е опорочен / dariknews.bg/ Архив

Само едно от спряганите имена за победители в конкурса за съдебни помощници в Административния съд (АС), е в списъка на тримата класирани кандидати. Това заяви за Дарик председателят на АС Георги Петров по повод твърденията, че резултатите на претендентите за трите поста са манипулирани и има конфликт на интереси.

Кандидатите, показали най-високи резултати са Димитър Димитров, Мария Костадинова и Даниела Пещерска. Всички те са получили оценки над 5. Добрите резултати на Даниела Пещерска не ме изненадват, тъй като тя доста време е в съдебната система и се занимава тази тематика, обясни Петров. 

 Около 50 души подадоха молби за явяване на конкурса, уточни той и допълни, че за да се избегне предопределеност на резултатите са назначени две независими една от друга комисии. Работата на едната бе да изготви казусите за писмения изпит, а другата - за устното препитване, уточни Петров. Според него комисията, оценявала кандидатите е била повече от обективна.

Ако някой от кандидатите иска да компенсира недостига на знания с подхвърляния, трябва да знае, че не е това начинът, категоричен бе председателят на съда.

Съдебните помощници трябва да бъдат назначени в 14-дневен срок. Те ще работят със съдиите в Административния съд и изготвят съдебни актове.