ПРЕДАЙ НАТАТЪК: Пловдив има потенциал за културно развитие и извън центъра
ПРЕДАЙ НАТАТЪК: Пловдив има потенциал за културно развитие и извън центъра / dariknews.bg
Предай нататък - 5 април
63158
Предай нататък - 5 април
  • Предай нататък - 5 април

Пловдив има много повече потенциал от това, което сме свикнали да гледаме. Това заяви в предаването на Дарик „Предай нататък" студентът по архитектура Валерия Тодорова. Тя е част от екип създал проект за подобряване на градската среда на Пловдив чрез култура. Пловдивчани познаваме хубавите неща на града, но всяка година сякаш се случва едно и също и недооценяваме потенциала на местата извън центъра, каза тя.

Междублокови пространства в Тракия или покривите на панелните комплекси могат да се превърнат в места за култура и нова гледна точка към града. Това е част от идеите залегнали в проекта наречен „Re-home". Един от големите проблеми е, че културата се възприема като еднократно събитие, а не като устойчива идея, която продължава във времето, каза още Вълчанова. Според нея това ще се промени, ако гражданите бъдат въвличани в събитията и участват в тях, а най-лесно това може да се случи с децата.
Тя изрази надежда хората да създават култура навсякъде с всичко около тях.

Първоначално проучихме града за пространства с потенциал или проблеми и спрямо тях се опитахме да го разделим по един нов начин, заяви колежката й Мануела Вълчанова. По този начин са определени 5 вторични центъра, около които има много места, където могат да се случват различни културни събития, добави тя. По време на разработката разбрахме, че най-специфичното в Пловдив всъщност е характерът на града и хората, а не сградите и археологията, допълни Тодорова.

Проблемът на сегашните архитекти и студентите е, че творят пространства за пари, смята Вълчанова. Според нея по-важно е да се мисли за човека, който ще обитава това място. Желанието на младия екип е чрез малки интервенции в архитектурната среда да се промени мисленето на хората за културата.

В екипа влизат Валерия Тодорова, Мануела Вълчанова, Цвета Георгиева
Таня Думчеваи и Данаил Момчилов, а техен ръководител в УАСГ е арх. В. Панджарова. Те добавиха, че са срещнали разбиране от  художествения директор на "Пловдив 2019" Емил Миразчиев, както и от фондация "Отворени изкуства". Архитектите ще се обединят в неправителствена организация, с която ще кандидатстват за финансиране на част от идеите в проекта през конкурсната сесия "Европа - Пловдив - Граждани".