Правят нова индустриална зона в Рудозем
Правят нова индустриална зона в Рудозем / dariknews.bg/архив

Обособяването на нова индустриална зона в Рудозем във връзка с очаквания засилен инвеститорски интерес около плановете за откриване на ГКПП Елидже в следващите
години предвижда община Рудозем.

Според кмета на общината Рудозем Румен Пехливанов вече има търсене на имоти за строителство в сферата на услугите по трасето на самия път, включително и запитвания за общински терени.

Към общината е постъпило искане от инвеститор, възнамеряващ да открие предприятие за производство на машинни елементи. От местната управа не успяват да отговорят на условието на купувача за урегулиран терен от 35 дка около или в близост до пътя от Рудозем към границата.

Според Пехливанов след активизиране на проекта за пускане на пункта Елидже се наблюдава интересна пазарна ситуация, при която е спряло предлагането на имоти в Рудозем, включително и на жилищно строителство. Собствениците вероятно изчакват повишение на цените на недвижимостите, което неизбежно ще се случи при отварянето на пътя Рудозем - Ксанти.

Намерението на местната власт е да се създаде нова промишлена зона в Рудозем, която да отговаря на съвременните изисквания и на повишаващия се инвеститорски интерес. Прогнозите на Румен Пехливанов са, че с изграждането на пункта при Рудозем се очаква инвеститорски интерес и от български, и от гръцки компании.