Почва прокарването на газ в Хисар и Сопот
Почва прокарването на газ в Хисар и Сопот / netinfo
Сопот и Хисар ще бъдат газифицирани до края на следващата година от “Черноморска технологична компания”, съобщи председателят на Надзорния й съвет Йордан Радев. Варненската фирма, която е с италианско участие, очаква да получи официално лиценза за двете общини след закритото заседание на ДКЕВР в понеделник, стана ясно на днешното обществено обсъждане, организирано от регулатора.

Газификацията на двете общини ще бъде на два етапа. В първите 5 години снабдяването ще бъде с цистерни, които ще доставят газа до терминал, откъдето синьото гориво ще тръгва към потребителите. На втория етап предстои свързване на мрежата с трасето на Булгаргаз, в района между Граф Игнатиево и Стряма. Отклонението на газопровода ще бъде 48 километра. Цялата инвестиция за двете общини ще надхвърли 10 млн. евро, но компанията оценява района като много перспективен и бързоразвиващ се, обясни Йордан Радев. Той посочи, че ЧТК води разговори за съвместен бизнес и със смесеното дружество “Карлово газ”, което газифицира Карлово, но няма ресурс за изграждане на отклонение от тръбата на Булгаргаз.

Подтвърдихме изцяло подкрепата си за инвестиционните намерения на ЧТК, казаха кметовете на Хисар Георги Пирянков и на Сопот Веселин Личев. И двамата посочиха, че битовата газификация ще върви паралелно с включването на промишлени консуматори. Кметовете прогнозираха, че първите потребители в Сопот ще бъдат ВМЗ и лагерният завод, а в Хисар – многобройните хотели.