Кирил Кирилов и арх. Христо Гологанов в студиото на Дарик
Кирил Кирилов и арх. Христо Гологанов в студиото на Дарик / фото: Петър Тодоров
арх. Христо Гологанов за сглобяемите къщи
97436
арх. Христо Гологанов за сглобяемите къщи
  • арх. Христо Гологанов за сглобяемите къщи

Предимствата на сглобяемото пред конвенционалното строителство са много. Това каза в ефира на Дарик радио арх. Христо Гологанов.

Сглобяемите конструкции са доста гъвкави и лесно поемат резки натоварвания.  Земетресенията и силните ветрове са най-големите заплахи за всяка една сграда. България е в силно сеизмична зона. Всяка година има поне 10 осезаеми труса в нашия регион и стотици по-слаби.

Монолитните сгради са доста по-тежки и корави от сглобяемите такива, което при земетръс е голям недостатък. Сглобяемите постройки по чисто технически причини имат меки връзки между елементите.

Така те много по-лесно поемат енергията на трусовете или силните пориви на вятъра, без да загубят своята носимоспособност. По тази причина и щетите по тях са доста по-малко в сравнение с монолитните и каменните сгради.

Принципът на LEGO блокчетата – това е строителство с отделни елементи, които се свързват един с друг по определен начин и в завършен вид представляват устойчива пространствена конструкция.

Този метод на строителство позволява не по-малка гъвкавост на помещенията (повече за метал и дърво и в по-малка степен за стоманобетон) от монолитното строителство. При жилищните сгради това е от решаващо значение за постигане на комфорт и  добра функционалност.

Сглобяемите къщи се произвеждат масово в заводски условия, често в контролирана среда, поради което отпадъците и разходите за енергия са значително по-малко.

Също така откритите конструктивни елементи са изложени на атмосферни влияния за по-кратък срок. На строителната площадка елементите само се сглобяват и липсва прахолякът и камарите боклуци, които виждаме при конвенционалните строежи. 

чуйте още от интервюто с арх. Христо Гологанов в аудиото