Пловдив първи вкарва паметниците на културата в дигитален архив
Пловдив първи вкарва паметниците на културата в дигитален архив / netinfo
Пловдив първи вкарва паметниците на културата в дигитален архив
90820
Пловдив първи вкарва паметниците на културата в дигитален архив
  • Пловдив първи вкарва паметниците на културата в дигитален архив

Пловдив е първият град, който ще направи дигитален архив на сградите, паметници на културата. Това стана ясно на форума „Недвижимото културно наследство – опазване, контрол, санкции”, който започна в града на тепетата. Дискусията е организирана от фондация „Пловдив 2019“, като етап от развитието на проекта „Тютюневият град“, а поводът за провеждането й са инцидентите от края на лятото с опожаряването на четирите тютюневи склада  и разрушаването на сградата на ул. "Одрин" 8 в Тютюневия град през месец март, тази година.

Докато не се стигне до това всички участници в процеса по опазването на културното наследство да имат равни права и задължения, и да има доверие между тях, проблемите няма да се решат“, коментира по време на дискусията кметът на града Иван Тотев. Така той отговори на изказването на Миглена Кацарова, главен юрисконсулт на Министерството на културата, която акцентира върху поправките, които се готвят в Закона на културното наследство. Едно от предложенията е звената от експерти, които ще се отговарят за паметниците на културата, да са на подчинение на областните управи, а не на общините.

Това показва, че има едно голямо недоверие и хаос в това, какво искаме да се случи с недвижимото културно наследство“, каза още градоначалникът и допълни, че от процеса не трябва да се изключват собствениците на недвижимо културно наследство.

Иван Тотев беше категоричен, че Община Пловдив не се отказва от концепцията за Тютюневия град. Цялата зона на архитектурния ансамбъл ще бъде модернизирана до 2019 - та година. За целта ще бъде изпратено писмо до министъра на културата Вежди Рашидов проектите и процедурите, касаещи зоната, да бъдат приоритетни и подкрепени от държавата.

Градоначалникът още веднъж изрази своята увереност, че градът ще се представи много достойно като културна столица на Европа след 3 години.

По време на първия ден от дискусията бяха представени и добри практики за опазване на културното наследство в  други държави, членки на ЕС. Петер Мичинг, директор „Опазване на паметниците на културата” в  град Гьорлиц, Германия  заяви, че според техния закон собствениците имат не само права, а и задължения, и който разруши съответен паметник на културата може да бъде лишен от свобода  до 2 години. По - често обаче се налагат парични глоби, допълни той и уточни, че в Германия всеки такъв обект - без значение дали е зид или църква например, се третира равностойно.

Беше дискутиран и проектът "Тютюневият град”, целящ съживяването на квартала, посредством мултижанрови артистични акции, инсталации, изложби и проучвания. Артистичният директор на фондация "Пловдив 2019" Светлана Куюмджиева представи концепцията като възможна „градска мечта“ в контекста на програмата на Европейска столица на културата.

На събитието присъстваха и собствениците на изгорелите тютюневи складове, които след поучаване на разрешителните от Министерството на културата ще укрепят опожарените сгради.

Целта на форума е да се даде възможност на специалисти, инициативни организации и студенти да се запознаят с казусите и възможните решения, обвързващи недвижимото културно наследство и съвременния град. Дискусията продължава и днес с представяне на проектната платформа ТРАНСФОРМИРАНЕ от програмата на "Пловдив 2019". Българо-френското ателие ще предложи на студенти градски терен, за да работят по проблематика, която се отваря към ролята на архитектурата, наследството и културата за развитие на града.