/ iStock/Getty Images
Регионалното сдружение за управление на отпадъците /РСУО/- Пловдив гласува на заседание изграждането на трета клетка на депо за неопасни отпадъци в с. Шишманци. Предложението е прието единодушно, съобщиха от пресцентъра на община Пловдив.

Одобрението за изграждане на трета клетка в Шишманци идва след предложение на кмета на Пловдив Здравко Димитров за създаването на общ фонд, в който да участват деветте общини Пловдив, Марица, Стамболийски, Родопи, Перущица, Съединение, Кричим, Раковски и Брезово. Целта е да се инвестират средства в поддръжката на депото в Цалапица и изграждането на нова трета клетка в Шишманци. Прогнозната й стойност е 9,3 млн. лева, които ще бъдат осигурени чрез кандидатстването през различни фондове и програми.

Румънските власти спряха над 37 тона отпадъци от България

Към момента капацитетът на построените и въведени в експлоатация клетки 1 и 2 е изчерпан и се преминава в режим на аварийност.

Ако МОСВ одобрят заложените параметри и реализираме планираната инвестиция в завода в Шишманци, ще решим проблемите с отпадъците на Пловдив за 30 години напред, заяви зам.-кметът с ресор екология Анести Тимчев, цитиран в съобщението.

Община Пловдив е набелязала три стратегически мерки, с които животът на сметището в Цалапица да бъде удължен, без да застрашава екологията в района. Една от тях е изграждането на подпорна стена, тъй като съоръжението се намира близо до река Марица и целта е да не се допусне свличане в коритото на реката. Договорени са съвместни действия със Селскостопанска академия. Вече се правят тестове за третиране със специален биопродукт, при което обемът на органичните отпадъци намалява с над 10 процента.

Предвижда се и монтирането на сепарираща линия, която на място да отделя и сортира отпадъка. Така общият обем на сметта, която реално ще се депонира в котловините, ще бъде намален значително, се посочва още в съобщението.
БТА