Пиронкова срещу германката Бек във Франция
Пиронкова срещу германката Бек във Франция / снимка: Gulliver/Getty Images

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова започва днес участието си на  Откритото първенство на Франция. Съперничка на 26-годишната пловдивчанка в първия кръг на „Ролан Гарос” ще бъде германката Анита Бек.  Двубоят е трети от програмата на корт 7, срещите на който започват в 12.00 часа българско време.

Анита Бек  е 49-та в света и има две победи в двата играни мача с Цвети. 20- годишната германка спечели с 6:2, 6:2 в Люксембург през миналия сезон и 6:7, 6:2, 6:2 в Доха през февруари тази година. За Пиронкова това е девето поредно участие на „Ролан Гарос”.

В досегашните осем, Цвети четири пъти  е отпадала в първия кръг и още четири във  втория. Миналата година Пиронкова отпадна на старта на турнира след загуба от канадката Южени Бушар с 1:6, 6:7. Пловдивчанката е 42-а в световната ранглиста, участието  в първия кръг и гарантира 5 точки за класацията на WTA и 24 хиляди евро.

При победа днес във втория кръг Цвети най-вероятно ще срещне Мария Шарапова.  Тази сутрин Пиронкова призова българите да гласуват, след като написа в профила си в социалната мрежа Twitter „Гласувай! Твоят глас има значение!”