/ DarikNews.bg, архив
Дебат за идеи, които да бъдат заложени в програма от мерки за оживяване на Стария град и превръщането му по подобие на квартал „Капана“ стартира Община Пловдив.
 
Част от решенията на местната управа в тази насока са на входовете на резервата да бъдат поставени карти с указания за заведенията и ресторантите в Стария град и къде човек може да отдъхне след разходка по калдъръмените улици, обясни кметът Иван Тотев, като добави, че администрацията ще стимулира и подкрепи добрите идеи на бизнеса в зоната.
 
По думите му, Старият град трябва да се оживи във всеки един от сезоните и ключът за това са къщите, в които трябва да се случват различни интересни мероприятия при това постоянно.
 
Искаме да чуем града на гражданите какво мислят по въпроса как да „раздвижим“ общинските къщи, в които се помещават картини и са галерии на прекрасни пловдивски автори, но посещенията в тях са на минимум и те се радват на внимание само когато в тях има събитие, но в повечето случаи са празни. Такава е къщата на Ди Киро, на Георги Божилов – Слона, на Енчо Пиронков и други. Обмисляме дали да направим една къща на пловдивските автори, която да я ремонтираме, рекламираме, в която да има тематични експозиции. А другите къщи да имат друго предназначение и профили“, каза още градоначалникът.
 
От местната управа обмислят да затворят информационния център до църквата „Свети Свети Константин и Елена“ и да дадат помещението под наем за питейно заведение или кафене.
 
Консеционната процедура на къщата на улица „Съборна“ 20, до „Конюшните на царя“ ще бъде прекратена, тъй като концесионерът не е изпълнил договора и не е консервирал разкопките в непосредствена близост. Сградата ще бъде дадена под наем за ресторант, хостел, кафе или нещо друго“, вметна още Тотев.
 
За реализацията на проект за удължаване на стълбите от Арменската църква до Небет тепе, Община Пловдив ще предостави 235 000 лева от бюджета си на Арменското църковно настоятелство. Проектът, който включва изграждането на две тераси с пейки за наблюдение, е готов и е съгласуван с НИНКН.
 
Условието ни е достъпът за всички граждани да е свободен, а не само откъм улица „Стоян Чомаков“, подчерта градоначалникът.
 
В момента от дясно на арменската църква се строи музей, в който ще бъдат сложени експонати на картини, основно от 1915 година, когато хора от арменската общност са бягали от пределите на Османската империя, разказа Тотев. Билетите за експозицията от този музей, както от всички музеи и за някои от къщите в Стария град – Розовата, Бялата, занаятчиите ще могат да се купуват в туристическите информационни центрове, уточни той.