От днес шофираме с включени фарове и през деня
От днес шофираме с включени фарове и през деня / netinfo

От днес до 1 март шофьорите трябва да карат с включени фарове и през деня. Катаджиите ще глобяват по 20 лв. всеки, който не спазва това изискване на закона и ще отнемат по 5 точки от контролния талон. През първата десетдневка обаче пътните полицаи няма да санкционират.

Задължителните фарове през зимата бяха въведени преди няколко години с цел да се увеличи видимостта на шофьорите и да бъдат намалени катастрофите през сезона. Служителите на КАТ ще проверяват и за зимни гуми на автомобилите в рамките на стартиращата днес „Акция Светлина”.

До 9 ноември ще бъде предупредителния период на полицейската операция, по време на която контролните органи ще обръщат внимание на водачите за отстраняване на неизправностите по осветителните системи, устройствата за измиване на предното стъкло и за подмяна на износени гуми, без да налагат санкции. В този период ще бъдат изготвени предписания към общините и кметствата за подобряване на уличното осветление в участъци и кръстовища с повишен риск за катастрофи с пешеходци в тъмната част от денонощието.

От 10 до 16 ноември ще се извършва засилен контрол по споменатите неизправности и ще се налагат санкции по Закон за движение по пътищата.

Според Закона за движение по пътищата, шофирането с изтрити гуми се наказва с 40 лв. глоба и отнемане на 6 точки от контролния талон.

Първите 10 дни от ноември водачите ще могат безплатно да проверят светлините, чистачките, мигачите и гумите си във всички пунктове на СБА.