Ново огнище на птичи грип откриха в Пазарджишко
Ново огнище на птичи грип откриха в Пазарджишко / fermer.bg

Второ огнище на птичи грип е открито в Пазарджишко, съобщи шефът на Областната дирекция по храните д-р Петко Митев. Заразени са 22 домашни птици – кокошки, гъски и патици, в домашно стопанство в село Лозен, община Септември. Част от тях са измрели, останалите са евтаназирани и загробени.

За проблема са сигнализирали стопаните. Те се оплакали на кмета на селото Дойчин Анчев, че изведнъж са започнали да им измират по 2-3 птици на ден. Анчев, както и общинският кмет Марин Рачев, са действали светкавично и точно по инструкциите на ветеринарите. Направените прегледи и лабораторни изследвания потвърдили, че се касае за инфлуенца. Вирусът H5N8 е попаднал в стопанството заради неспазване на препоръчаните превантивни мерки – пернатите са отглеждани и хранени на открито, имали са контакт с диви птици.

В момента се проверява състоянието на животните в останалите стопанства в селото. Засега не са открити други болни, няма признаци на грип дори в съседните дворове.

Въпреки това се очаква всеки момент със заповед от централата на Агенцията по храните да бъде обявено официално новото огнище. Вероятно ще бъдат разширени предпазната и наблюдаваната зони. По силата на предишното разпореждане на изпълнителния директор на Агенцията по храните е определена 3-километрова предпазна зона около Пазарджик, след като в града бяха открити две умрели сови с птичи грип. Учредената 10-километрова наблюдавана зона включва 18 села в община Пазарджик: Звъничево, Юнаците, Драгор, Ивайло, Гелеменово, Крали Марко, Пищигово, Мало Конаре, Добровница, Огняново, Мирянци, Синитово, Алеко Константиново, Главиница, Мокрище, Ляхово, Братаница, Сарая и Капитан Димитриево в община Пещера. Всички вече са обозначени с предупредителни табели.

Откритите през последните дни мъртви гълъб в Пазарджик и гугутка в Панагюрище са дали отрицателен резултат за инфлуенца, все още се чакат лабораторните данни за трите гълъба, намерени на моста на р. Марица до борсата в Огняново.