Нов провал на Съвета на кредиторите на “Градски транспорт”?
Нов провал на Съвета на кредиторите на “Градски транспорт”? / netinfo
Трети опит за първо заседание на Съвета на кредиторите на “Градски транспорт” ще бъде направен днес, след двукратно отлагане по технически причини. На него трябва да бъде избран постоянен синдик на приватизираното дружество, което през февруари бе обявено от Върховния съд в неплатежоспособност със задна дата 26 август 2006-а, когато бе изцяло общинска собственост. Според ангажирани с казуса юристи, не е изключен нов провал на събранието на кредиторите, тъй като в обявата за днешното заседание “Градски транспорт” е посочен като ООД, вместо като акционерно дружество.

Мажоритарният собственик Ангел Батаклиев допусна, че техническата грешка умишлено ще бъде използвана за поредно отлагане. Според него протакането в съда е част от сценарий на конкурентите му за съсипването на фирмата, която за последната година е увеличила приходите си 3,5 пъти.

На първото провалено заседание на кредиторите в Окръжния съд в края на март Батаклиев се яви като кредитор на закупения от него превозвач. Той призна, че ще претендира като вземания направените до момента 17, 5 млн. лева инвестиции, за да запази контрола върху управлението. Собственикът на фирмата за горива “Векта” Петър Никленов, по чийто иск бе обявена неплатежоспособността на “Градски транспорт” обаче ще оспорва инвестициите. Според него новите автобуси не могат да бъдат признати за вложения, тъй като са взети на лизинг, който се изплаща не от купувача, а от приватизираното дружество.

Като кредитори на “Градски транспорт” се очаква да бъдат конституирани още Агенцията за държавни вземания, “Петрол”, Общинска банка, БТК, авторемонтни предприятия и останалите пловдивски превозвачи, които търсят от фирмата 130000 лева от продажби на ученически карти през 2005 г.