Немци правят първи частен център за диализа в Тракия
Немци правят първи частен център за диализа в Тракия / netinfo
Немци са внесли оферта за изграждане на модерен център за хемодиализа в ДКЦ-5 в ЖР”Тракия”, научи Дарик. Той ще обслужва по 20 пациенти дневно на 10 апарата, съобщи управителят на Диагностично-консултативния център д-р Калин Калинов. В момента болните на диализа от областта се обслужват само в 3 болници – Университетска и бившата Окръжна в Пловдив и в асеновградската. Оборудването е недостатъчно, а част от него – и изключително амортизирано, което налага част от пациентите да посещават съществуващите центрове и през нощта.

Чуждестранните инвеститори са депозирали искане да наемат за минимум 7 години 17 помещения с общо 430 кв.м. площ на първия етаж в бившата V-та поликлиника, уточни заместник-кметът по стопанската политика Георги Григоров. Инвестицията, която обещава немската компания, е в размер на 750000 лева.

Предложението за отдаване на помещенията чрез конкурс ще бъде внесено за сесията на Общинския съвет на 1 август. Първият в региона частен хемодиализен център може да заработи 3-4 месеца, след като проектът получи зелена светлина от съветниците, заяви д-р Калинов. Той поясни, че ще се инсталира чисто нова основна диализна система, а 10-те апарата също ще бъдат съвсем нови. Германските инвеститори се ангажират да подменят изцяло ВиК – инсталацията, елмрежата и аспирацията в помещенията, където ще бъде ситуиран центърът.

Според ангажирани с проекта, немците ще бъдат на символична печалба, тъй като държавата плаща едва 63 лева за една диализа, заедно с консумативите, въпреки обещанията от година насам, че и у нас ще се гони цена от 118 евро, колкото плаща държавата в Румъния.