дива свиня
дива свиня / netinfo
Обмисля се намаляване цената на разрешителното за индивидуален лов на дива свиня от 30 на 1 лв. Очаква се и промяна в ценоразписа за организиран ловен туризъм в България, където цените на отстреляни диви свине до една и до две години при индивидуален лов се намаляват с 50%.

Това са част от превантивните мерки, предложени от Българската агенция по безопасност на храните, заради опасността от навлизане на африканката чума по свинете на територията на страната.

Освен това се създава и Оперативен щаб към Министерството на земеделието, храните и горите, който ще обсъжда и предлага мерки за предпазване от африканката чума. Това реши на свое заседание преди дни Ловният съвет към Изпълнителната агенция по горите.

„Проблемът съществува не само у нас, но и в много европейски страни. Задача на оперативния щаб е да изготви комплекс от реално изпълними мерки. Програмата трябва да предложи бързи и адекватни действия за борба с болестта по дивите свине, които ще бъдат разгледани на следващото заседание на Ловния съвет на 13 февруари“, подчерта Атанас Добрев, зам.-министър на земеделието, който взе участие в заседанието.