Най-високите температури през юли - 33-38 градуса
Най-високите температури през юли - 33-38 градуса / снимка: Thinkstock/Getty Images

През юли най-ниските температури ще бъдат между 10 и 15 градуса, а най-високите - между 33 и 38 градуса, съобщи за БТА Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Според него през юли се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата, която за равнините е между 21 и 25 градуса, за високите полета - между 18 и 20 градуса, а за планините - между 7 и 13 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 60 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските райони - от 70 до 120 литра на квадратен метър.

През първата половина на юли въздушната маса над страната ще бъде често неустойчива, прогнозира метеорологът. В часовете преди обяд ще е предимно слънчево, но след пладне и преди полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще падат краткотрайни, в отделни райони - интензивни, валежи с гръмотевични бури и локални градушки. Най-голяма вероятност за валежи има в началото на месеца - около 4, 10, 12 и 15 юли.

През втората половина на месеца се очаква относително стабилизиране на атмосферата. През повечето дни над страната ще преобладава слънчево време, но отново ще има дни с краткотрайни превалявания и гръмотевици. Най-голяма вероятност за валежи и относително понижение на температурите има около 20, 23 и 27 юли.

Климатичната справка показва, че през юли продължителността на слънчевото греене е най-голяма - в равнините 320-340 часа. Облачните дни обикновено са само от един до четири. Юлските температури са високи - регистрирани са абсолютните максимуми за нашата страна, които в повечето райони са от 40 до 44 градуса.

Дните 28, 29 и 30 юли са наречени "горещници". През юли намаляват северозападните нахлувания на хладни и влажни океански въздушни маси, а заедно с това - валежите и вероятността за градушки. Средно дните с валеж са от четири до осем. Характерни са засушаванията.

Според астрономическата справка в началото на юли слънцето в София изгрява в 5 часа и 52 минути, и залязва в 21 часа и 9 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 17 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 6 часа и 17 минути, и залязва в 20 часа и 49 минути. Продължителността на деня е 14 часа и 32 минути.

Фазите на луната през юли са: първа четвърт - на 5 юли, пълнолуние - на 12, последна четвърт - на 19, и новолуние - на 27 юли.

Източник: БТА