Най-голямата анаконда расте в дома на колекционер от Пловдив
Най-голямата анаконда расте в дома на колекционер от Пловдив / снимка: martinteschner
Най-голямата анаконда расте в дома на колекционер от Пловдив
63483
Най-голямата анаконда расте в дома на колекционер от Пловдив
  • Най-голямата анаконда расте в дома на колекционер от Пловдив

Зелена анаконда, японски пъдпъдък, фазани, дива свиня, елени, сърни - това са някои от дивите животни, които са обявени към момента от собствениците си пред Министерството на околната среда и водите. В началото на март започна регистрация на диви животни, които се отглеждат в домашни условия, като процедурата ще продължи до края на годината.

В края на тази година ще приключи срокът за регистрация на диви животни, които се отглеждат в домашни условия. След това експерти на министерството на околната среда ще започнат проверки при какви условия се отглеждат тези животни. За момента много малко граждани са обявили своите нестандартни домашни любимци, като зелена анаконда, която е собственост на колекционер на влечуги от Пловдив.

"Най-голямата змия, която понякога достига до 11 метра, има екземпляри и с дължина 7 метра. Животното се храни с доста големи други животни - като например елени, тапири, в зависимост от големината на анакондата. Може дори да напада ягуари", обясни Руслан Сербезов от министерството на еколната среда и водите.

Друго интересно влечуго, което е обявено пред екоминистерството, е кафяв базилиск: "Това е влечуго като гущер, което бяга върху водата. Скоростта, с която си движи краката, е много голяма, като прави 20-30 крачки в секунда. Поради тази причина, докато потъне единият му крак, другият вече е стъпил върху водата. Тъй като има и голяма повърхност на ходилото, дълги пръсти и съответно и люспи, му дава тази възможност да тича като Исус Христос по водата".

Руслан Сербезов отново предупреди, че гражданите продължават да пускат на свобода своите червенобузи костенурки, които създават сериозна опасност за съществуването на български местни влечуги, застрашени от изчезване.

Цялото интервю с експерта от министерството на eкологията Руслан Сербезов ще чуете по-късно в "Денят" на Дарик радио.