Пловдив домакин на международен симпозиум на тема “Консервация и реставрация на мозайки” с участието на експерти от 9 държави
Пловдив домакин на международен симпозиум на тема “Консервация и реставрация на мозайки” с участието на експерти от 9 държави / Община Пловдив
От днес до 1 март, включително, Пловдив ще бъде домакин на международно събитие с изключителна важност за културното наследството на града, избран за Европейска столица на културата през 2019 година. В Международния симпозиум „Консервация и реставрация на мозайки“, който ще се проведе в Дома на културата „Борис Христов“ ще участват членове на една от най-престижните специализирани организации - Международния комитет за консервация на мозайки (ICCM) и учени от България, Италия, Франция, Гърция, Тунис, Сирия, Испания, Великобритания и Македония. Организатори на Международния симпозиум са Община Пловдив, Международния комитет за консервация на мозайки (ICCM), Фондация „Балканско наследство“ и Сдружение „Български културни следи“.

Основната тема на форума е свързана със съвременните постижения и предизвикателства в областта на реставрацията и консервацията на мозайки. Темата е особено актуална за Пловдив в настоящия момент във връзка с интензивната работа по археологическите разкопки на обект „Епископска базилика на Филипопол IV – VI в“. Проектът за консервация, реставрация и експониране на подовите мозайки на Голямата Базилика се ръководи от доц. Елена Кантарева, която ще се представи с  презентация  на  1 март, в 12 часа. В рамките на форума ще се обсъждат широк спектър от теми, свързани със социализацията на подобни обекти и тяхното ефективно управление в контекста на културата и туризма. Водещи международни експерти и учени ще изнесат данни и анализи за добри световни практики.

По програма, в дните на своя престой участниците ще посетят Голямата епископска базилика, Малката базилика, Базата за реставрация и съхранение на мозайки на Археологически музей, Културен център „Тракарт“, Археологическия музей и ще разгледат забележителностите на  Стария град. На 28 февруари, те ще посетят и концерта на Ансамбъл „Тракия“ в Дома на културата.