Кунева: Има заделени 1,5 млн. лв за камери и охрана в училищата
Кунева: Има заделени 1,5 млн. лв за камери и охрана в училищата / снимки: Адриан Кулев

Сигурността в училищата е приоритет в дейността на министерството, като има заделени 1,5 млн.лв за камери и охрана, това заяви министърът на образованието и вицепремиер Меглена Кунева в Чепеларе. Тя бе гост на тържествата в Чепеларе по повод 3 март. Кунева се срещна с учители и директори на училища и детски градини в родопската община, като отправи призив те да бъдат по-активни и да кандидатстват чрез общините, за да се възползват от тези средства.

Няма независимост и няма държава без образование, в това е заложено нашето бъдеще. Нуждаем се много от укрепване на учителската професията с млади хора. Младите са ни необходими, за да можем да държим ентусиазма в себе си“, заяви министърът на образованието. По думите й е необходимо да се направи по-силна кампания и подкрепа на хората, които искат да се занимават с тази професия. Това означава учителите да имат обществен престиж, което не се изгражда в рамките на месеци, а е усилие за десетилетия напред. Уважението към тази професия трябва да има много дълбоки корени, смята образователният министър. Тя прогнозира, че в следващите години ще има проблем в тази посока, тъй като голяма част от учителите са около 50-годишна възраст.

Кунева Има заделени 15 млн лв за камери и охрана в училищата
netinfo
Вицепремиерът Меглена Кунева обвърза в разговора си с учителите темите за демографския проблем, напускането на младите хора и бизнеса от страната и последиците от корупцията. Младите хора и демографската криза са свързани с това до каква степен чувстваш справедливостта в обществото. Трябва да се упражни натиск върху правителство, парламент и всички, които отговарят да се прекрати всичко това (проблемът с корупцията), заяви министър Кунева.