Кметът не ще скандалния художник с клекалото в Пловдив
Кметът не ще скандалния художник с клекалото в Пловдив / снимка: Dariknews

Нашумелият чешки художник Давид Черни, който изобрази преди няколко месеца България като турска тоалетна на експозиция в Брюксел, ще гостува в Пловдив на 10-ти октомври. Това съобщи художникът и куратор Емил Миразчиев. Артистът е поканен за откриването на модерната експозиция "Европейското изкуство 20 години след Желязната завеса". Черното парче плат, с което бе покрита турската тоалетна от инсталацията в пражкото му ателие, ще бъде експонирано в баня "Старинна".

Политическа партия „Атака" и в частност председателят на групата общински съветници от структурата Димитър Керин излезе с декларация, в която се твърди, че е срам за всеки представител на културната общественост да посрещне чеха и да вземе участие в мероприятието му. Той призовава пловдивчани на протест срещу посещението му у нас в събота пред баня „Старинна".

Проблемът си е техен, имат право на каквато си искат реакция, коментира Емил Миразчиев пред Дарик. Той допълни, че подобно изявление е въпрос на интелигентност и политическо израстване. Самото име на политическата сила говори достатъчно за нея, каза още кураторът.

Забранявам Черни да бъде допуснат на територията на която и да е общинска собственост в град Пловдив, категоричен е кметът Славчо Атанасов. Нека Емил Миразчиев да го посрещне на някое кафене или частно заведение, но по никакъв начин не желая кракът му да прекрачи Баня Старинна. Не мога да приема гаврата, която този художник си направи с България и затова той не е желан в Пловдив, допълни той.

Проектът „Атлантида I" с подзаглавия „Скрити истории - Нови идентичности" и „Двадесет години след падането на Берлинската стена" започва своята реализация през юни 2009 г. с изложба в Сакроу, близо до Берлин, после продължава в Братислава и Виена, пресича словашко-австрийската граница, отива в Солун, Гърция, за да завърши в Пловдив с изложбата „Отражения от бъдещето".